Linkuri accesibilitate

Premierul României cere la Bruxelles „maximă circumspecție” față de noul guvern de la Chișinău


Premierul român Ludovic Orban și comisarul european pentru vecinătate Oliver Varhelyi, Bruxelles, 7 ianuarie 2020.
Premierul român Ludovic Orban și comisarul european pentru vecinătate Oliver Varhelyi, Bruxelles, 7 ianuarie 2020.

Premierul român Ludovic Orban a declarat, marți seara, la Bruxelles, că ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova, după căderea guvernului Maia Sandu, reprezintă „o involuție” și a cerut oficialilor europeni să privească cu „maximă circumspecție” această situație.

„Tot ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova reprezintă o involuție, care creează, ne creează îngrijorare, şi, din punctul nostru de vedere, nu putem să considerăm un partener serios actualul guvern”, a spus Orban, răspunzând întrebărilor unor jurnaliști.


Premierul Orban a explicat că, după moțiunea de cenzură depusă împotriva Maiei Sandu, a fost format un guvern al socialiștilor - PSRM - fără „singura forță politică clar pro-europeană și care avea girul nostru”.

La întâlnirea cu comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, dar și cu alți oficiali europeni, prim-ministrul român a cerut ca situația din Republica Moldova să fie privită „cu maximă circumspecție și cu maximă exigență”.

„Dacă nu se respectă angajamentele care au fost luate în ceea ce privește parcursul european, Uniunea Europeană, Comisia Europeană să reacționeze în consecință”, a spus Orban.


Într-un comunicat de presă transmis de guvernul de la București, în cursul zilei de marți, se precizează că premierul Orban a exprimat „susținerea pentru o abordare strictă și condițională din partea Uniunii Europene”, care să permită continuarea reformelor, în special a celor din justiție.

XS
SM
MD
LG