Un tânăr medic din Moldova explică diferența între tusea seacă și tusea cu expectorații la copii

tuse-la-copii-sfatulparintilor.ro-pexels_com-care-check-up-checking-1516648-1400×850

Petru Dodu, un tânăr medic din Moldova, a publicat recent o postare pe blogul său, în care explică diferența dintre tusea seacă și cea cu expectorații la copii, în contextul sezonului rece care este favorabil apariției unor astfel de probleme de sănătate.

Astfel, medicul explică că tusea cu expectorații (eliminări), ce apare însoțită de secreții nazale abundente, nu poate fi o urgență. „Cu cât veți curăța nasul mai bine (cu ajutorul soluțiilor fiziologice – apă cu sare) cu atât tusea va fi mai rară și va dispărea.” Spălăturile nazale sunt tratamentul de elecție (principală), spune medicul.

Acesta explică și că tusea foarte zgomotoasă poate să-i sperie pe părinți. Pot fi manifestări de vărsături (lichide, lapte, vomă) după un acces de tuse, însă aceasta nu este o urgență, dacă tusea nu este însoțită de semne de alarmă.

„Siropurile pe care le aveți în farmaciile personale de acasă nu vor face minuni în astfel de cazuri. Doar spălăturile nazale vor avea efect”, explică el.

„Mai degrabă, ar trebui să vă alarmați dacă este o tuse seacă, fără expectorații, care ar putea fi simptomul unei pneumonii, a unei exacerbări asmatice, bronșită ori laringită.”

Semnele de alarmă pe care ar trebui să le urmărim, potrivit medicului:

  1. respirația îngreuiată: respirație mai frecventă decât de obicei, mai profundă, care implică și mușchii intercostali (în timpul inspirării se evidențiază coastele), senzația de „respirație din burtică”;
  2. respirație cu senzație de șuierat la inspirare sau expirare, care poate să persiste după spălăturile nazale
  3. febră înaltă, peste 39,5 °C;
  4. apatia cu inapetență (poftă de mâncare scăzută sau absența poftei);
  5. copilul refuză lichide (sânul).

De asemenea, tânărul medic recomandă vizitarea medicului de familie pentru oricare probleme ce apar.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente