image
Sursa foto: jurnal.md

Crăciunul pe stil vechi, sărbătorit astăzi în Republica Moldova: Cum s-au pregătit gospodarii (VIDEO)

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Crăciunul pe vechi. Pregătirile pentru Naşterea Domnului încep din timp, astfel încât, în prima zi de Crăciun, creştinii să se poată ospăta şi bucura de sărbătoare.

Tradițional, oamenii merg la biserică, iar mai apoi se adună împreună cu familia și prietenii la masa de sărbătoare pentru a marca Nașterea Domnului. Sunt de nelipsit cetele de colindători.

În satele Moldovei, gospodarii au tăiat porcul în ajun, cum au apucat din bătrâni. Echipa Jurnal TV a mers în satul Rădeni, raionul Călărași și a văzut că tradiţiile sunt respectate întocmai. Tăierea porcului de Crăciun este o tradiție respectată cu sfințenie și de familia Gori. Anul acesta, oamenii au crescut un godac de 120 de kilograme. A fost hrănit bine, recunoaște stăpânul casei.

La eveniment au venit și rudele gospodarului. Pentru că pofta de șoric e prea mare, repede s-au apucat de pârjolit porcul. Obiceiul spune că după ce a fost pârjolit, pe porc se aruncă o plapumă veche, pentru ca cei mici să-l încalece.

La amiază se face pomana. Primii serviți sunt bărbații, care au participat la sacrificarea animalului. Femeile sunt cele care preiau responsabilitățile culinare.

Pe lângă bucatele din carne, gospodinele fac „crăciunei”, colaci și plăcinte cu brânză de oi.

Cu sfințenie sunt respectate obiceiurile și în satul Vorniceni, raionul Strășeni. Gospodinele s-au trezit ieri dis-de-dimineață ca să frământe aluatul și să dea la cuptor ”Crăciuneii”, în speranța că își vor vedea copiii acasă. „Înainte vreme, Crăciunul era mult mai interesant, fiindcă eram toți copiii acasă, cu părinții”, oftează femeile, care trebăluiau prin ogradă.

Natalia Caleslu își amintește cu nostalgie de Crăciunul de altădată. Acum, copiii sunt plecați peste hotare, iar bucatele pregătite se împart azi cu vecinii și puținele rude rămase în sat.

Cât timp gospodinele împleteau Crăciuneii, am aflat și povestea Teodorei Plămădeală, ajunsă și ea la vârstă onorabilă. Spune că cea mai mare minune în preajma sărbătorilor ar fi să-i treacă pragul copiii ei.

Cu speranța că își vor vedea copiii acasă de Crăciun, gospodinele au făcut zeci de Crăciunei și colaci. Au aprins focul în vatră și au dat aluatul la copt. Mirosul copturilor s-a răspândit rapid în tot satul, făcându-i pe colindătorii să vină la poartă.

Potrivit tradiției, Crăciuneii se pun la icoană și se păstrează până primăvara, urmând să fie împărțiți la animale pentru a fi sănătoase.

În satul Vorniceni sunt și alte tradiții în ajun de Crăciun pe vechi. La Muzeul „Vatra Dumeniului” s-au adunat cete de colindători de la mic la mare, pentru a împodobi căruța și a decora bradul. Astfel, spun sătenii, obiceiurile se transmit din generație în generație.

În ajun de Crăciun, la muzeul satului „Vatra Dumeniului” femeile din ansamblul folcloric „Doruleț” au lăsat pe foc sarmalele și s-au adunat pentru a înfrumuseța căruța, un vechi obicei strămoșesc.

După ce au înfrumusețat căruța, femeile erau pregătite deja să meargă din casă în casă, pentru a prevesti despre nașterea lui Iisus Hristos. Acestea consideră că atâta timp cât tradițiile sunt vii, satul are viitor.

Un alt obicei întâlnit în acest loc este împodobirea pomului de Crăciun. Tinerii de aici cunosc și semnificația acțiunii.

Tot în ajun de Crăciun se spune că femeile trebuie să măture în sens invers.

Iar la Chișinău cei care au mai păstrat niște bani din anul trecut au mers la piață pentru a-i cheltui cum cred ei că e mai bine. Ca să umpli geanta cu niscaiva merinde, trebuie să ai cel puțin o mie de lei, spun oamenii. Deși aceste sărbători îi lasă cu buzunarele goale, oamenii nu se zgârcesc și spun că masa de sărbătoare trebuie să fie plină cu de toate.

Prețurile sunt la fel ca de Revelion, mai zic oamenii. În ajunul Crăciunului, la Piața Centrală roșiile se vindeau cu 30 lei kilogramul, castraveții - cu 40 de lei, iar mandarinele - cu 20 de lei pentru un kilogram.

Chiar dacă sărbătorile îi lasă fără bani, oamenii spun că sărbătoresc Crăciunul și pe nou, și pe vechi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: