12 feluri de mâncare, colinde, cadouri și Pasterka: O moldoveancă povestește cum a sărbătorit Crăciunul într-o familie de polonezi. Obiceiuri diferite față de ale noastre

Crăciunul în tradiție poloneză pentru o tânără moldoveancă, ce își face studiile în România, aflată în programul de mobilitate Erasmus, în orașul Gdansk, Polonia. Cătălina Țurcan, studentă la SNSPA București, plecată pe un an de zile în Polonia la studii, a povestit pentru UNIMEDIA cum a petrecut departe de casă, pentru prima oară, sărbătoarea de Crăciun, într-o familie poloneză, care sunt tradițiile și obiceiurile ce au impresionat-o și ce este diferit față de sărbătoarea Nașterii Domnului marcată astăzi, 7 ianuarie, de creștin-otrodocșii de stil vechi.

Foto: Cătălina Țurcan

Invitată în calitate de „călătoare” la masa de sărbătoare

Invitația a venit într-un mod special pentru Cătălina, din partea colegei sale de cămin. Studenta a primit un bilețel cu mesajul: „Eu, împreună cu familia mea, te invităm să sărbătorim împreună Crăciunul.”

Răspunsul nu s-a lăsat mult așteptat, iar orașul în care a ajuns, a uimit-o pe Cătălina.

„Bydgoszcz este un oraș din nordul Poloniei și capitala voievodatului Cujavie-Pomerania. Nu este foarte mare și aglomerat, însă, cu o atmosferă deosebită. Pentru prima dată am văzut tramvai pe apă. Are o arhitectură contemporană, iar râul Brda oferă o priveliște de vis. În oraș exista propria Veneție”, a povestit Cătălina.
Râul Brda din Bydgoszcz / Sursa:Cătălina Țurcan
Orașul Bydgoszcz, noaptea / Sursa:Cătălina Țurcan

De fiecare dată, la masa de Crăciun, pregătită de familia la care venise tânăra moldoveancă în vizită, este rezervat un loc special, destinat „călătorului” – așa este numit oaspetele care vine la sărbătoare, invitat sau venit pe neprins de veste. Chiar dacă locul rămâne liber, acesta le amintește celor adunați la masă de oamenii dragi, care nu mai sunt în viață.

„Este ceva neobișnuit, ce nu se întâlnește în obiceiurile noastre de Crăciun. Polonezii sunt un popor ospitalier și primitor”, povestește Cătălina.

Wigilia începe cu apariția pe cer a stelei de la Betleem

Crăciunul la polonezi, ca și la majoritatea catolicilor, începe în seara de 24 decembrie. Această seară este numita Wigilia, la fel de importantă ca ziua de 25 decembrie. Polonezii consideră că Wigilia este anume acea seară când animalele posedă voce și pot vorbi cu oamenii.

La masa de ajun se adună toți membrii familiei, îmbrăcați în straie de sărbătoare. Tradiția spune că cina trebuie să înceapă odată cu apariția primei stele pe cer, ce ar semnifica steaua de la Betleem, orașul unde s-a născut Mântuitorul.

An de an, locul unde toate rudele se adună pentru a sărbători Crăciunul este acasă la părinți, toți copiii, nepoții, sărbătoresc anume la părinți sau bunici, acolo unde e „cuibul părintesc””, a aflat Cătălina de la familia care a gazduit-o.

12 feluri de mâncare pentru 12 apostoli ai lui Iisus și repetarea scenei din Cina cea de Taină

Conform tradiției, pe masa festivă sunt 12 feluri de mâncare, ce semnifică cei 12 apostoli ai lui Iisus, iar fiecare oaspete este obligat să guste din fiecare fel, pentru ca următorul an sa fie plin de noroc și prosperitate.

O tradiție unică în Polonia este schimbul de „opłatek”, un fel de plăcintă subțire, pe care este presată o imagine sfântă. În trecut oamenii mergeau cu această plăcintă din casă în casă și le urau vecinilor Crăciun fericit. Acum, însă, acestea sunt împărțite cu membrii familiei, de obicei, înainte de cina din Ajunul Crăciunului, cerându-și iertare reciproc și urându-și fericire.

Acest ritual semnifica împărțirea pâinii de către Iisus în timpul Cinei cea de Taină.

Masa sfântă din seara lui 24 decembrie este una de post. Din bucate lipsește carnea, dar nu și peștele. În special se gătește crap, singura specie de pește rămasă în apele Poloniei după Al Doilea Razboi Mondial, potrivit gazdei.

Mai întâi se servește supa din sfeclă roșie, numită „barszcz”, cu „uszka”- găluște mici cu ciuperci, care sunt culese chiar de către familie. Apoi, oaspeții servesc din restul felurilor de mâncare, printre care se numără colțunașii cu ciuperci sau cartofi și multe feluri de salate.

Barszcz cu uszka / Sursa:Cătălina Țurcan

Pasterka - slujba de la miezul nopții

Cina din Ajun poate dura până la două ore, după care polonezii merg la Biserică pentru slujba numită „Pasterka”. Aici se organizează o scenetă a intrării lui Iosif și Maria împreună cu Iisus în biserică, urmați de credincioși și animale vii.

Biserica din Bydgoszcz / Sursa:Cătălina Țurcan
Sceneta „Nașterea Domnului” din biserică / Sursa:Cătălina Țurcan

Piernik – turte dulci, nelipsite din Crăciunul polonez

După slujbă toți pleacă acasă și revin la masa de sărbătoare în dimineața lui 25 decembrie, de Crăciun. La masă este servită mai întâi o supă de găină cu paste de casă, asemănătoare cu zeama moldovenească. Pe masă este prezentă, de asemenea, și cunoscuta salată rusească cu pește - șuba. Se prepară și „bigos” - un fel de mâncare pregătită de Crăciun, din varză murată și ciuperci, la care se pot adăuga bucăți de carne și prune uscate. Bigos se servește atât caldă, cât și rece, fiind binevenită și a doua zi de Crăciun.

Supă de găină cu paste de casă / Sursa:Cătălina Țurcan

La desert se servesc diferite tipuri de cheesecake sau torturi.

După 12 feluri de mâncare trebuie să mai existe loc și pentru desert, care e pur și simplu delicios”, a adăugat Cătălina.

Desertul principal de Crăciun poartă numele de „makowiec” - ruladă cu mac. Un loc aparte revine turtei dulci „piernik”, acesta este de neînlocuit pe masa de Craciun la polonezi. Turtele dulci sunt coapte de gazde și pot avea forme de inimi, stele sau animăluțe. Acestea sunt puse chiar și pe brad, alături de decorul tradițional.

Turte dulci „pierniki” / Sursa:Cătălina Țurcan
Piernik personalizat / Sursa:Cătălina Țurcan

Ieslea în care s-a născut Iisus, impovizată sub masa de sărbătoare și oferirea darurilor de la Mikołaj

Spre sfârșitul mesei de sărbătoare din 25 decembrie vine momentul cel mai frumos pentru copii. Maturii pun fân sub masă, improvizând ieslea în care s-a născut Iisus. Acolo se așează copiii, iar maturii le dau dulciuri și bani.

Toți primesc cadouri de la Mikołaj , Moș Craciunul polonez. Acestea însă nu pot fi deschise până când ultimul oaspete nu termină ospățul. Această tradiție este greu de respectat pentru cei mici.

Nepotul colegei mele era într-atât de nerăbdător, încât sta în fața noastră și o ruga pe colegă să mănânce mai repede din farfurie”, își amintește cu amuzament Cătălina.

Până seara târziu, polonezii discută și cântă „kolędy” – colinde de Crăciun.

„Această experiență mi-a lasat amintiri foarte plăcute, atât cele legate de sarbătorirea Craciunului catolic, cât și despre familia în care am fost invitată, o familie minunată. Există și similitudini cu Crăciunul ortodox, anumite obiceiuri cum sunt colindele sau unele bucate, dar am remarcat mai multe deosebiri. Am fost impresionată de faptul că majoritatea lucrurilor așezate la masă sau obiceiurile lor, simbolizează câte ceva profund pentru poporul polonez”, a concluzionat Cătălina.

Crăciunul este o sărbătoare a vieții veșnice, ziua în care s-a născut Mântuitorul întregii omeniri. Indiferent că sărbătorim Crăciunul pe stil nou, pe 25 decembrie, sau pe stil vechi, pe 7 ianuarie, în timpul sărbătorii trebuie să vă amintiți sensul acestei zile, iar la masa de sărbătoare să vă bucurați de bucate alese, de atmosferă pozitivă, de zâmbete, colinde și daruri, alături de cei dragi.


Pub