Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Iurie Chirinciuc, reținut și eliberat

Iurie Chirinciuc, reținut și eliberat

După ce ofițerul de presă al Poliției de Frontieră a confirmat că fostul ministru al Transporturilor, Iurie Chirinciuc, a fost reținut în această seară la postul vamal Leușeni, Chirinciuc a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook. Acesta a dezmințit informația referitoare la reținerea sa și a calificat-o ca fiind „o minciună gogonată”.

„Confirmăm faptul că în punctul de trecere Leușeni persoana în cauză a fost identificată și reținută la trecerea frontierei de stat. Conform procedurilor legale, persoana a fost preluată de reprezentați ai autorității în gestiunea căruia este dosarul de căutare”, ne-a comunicat Raisa Novițchi, ofițerul de presă al Poliției de Frontieră.

De cealaltă parte, Chirinciuc a menționat că a fost reținut pentru a clarifica situația și ulterior, a fost eliberat. Totodată, fostul ministru al Transporturilor, condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență și abuz de serviciu a menționat că a fost scos de sub învinuire.

„CSJ a casat integral decizia Curții de Apel Chișinău, dar din păcate așa lucrează instituțiile statului în R. Moldova și informația nu a ajuns încă la Poliția de Frontieră”, a scris Chirinciuc pe pagina sa de Facebook.

La 10 decembrie, în timp ce fostul ministru al Transporturilor, Iurie Chirinciuc, era anunțat în căutare, magistrații Curții Supreme de Justiție au casat total decizia Curții de Apel Chișinău din 15 mai, prin care Chirinciuc a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare. CSJ a menținut însă decizia instanței de fond, care i-a aplicat fostului ministru o pedeapsă mai blândă de un an și patru luni de închisoare cu suspendare. Hotărârea motivată urmează a fi pronunțată pe 9 ianuarie.

Chirinciuc a ajuns în atenţia organelor de drept la 27 aprilie 2017, pe când era ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. El a fost reţinut odată cu Veaceslav Teleman, şeful interimar de atunci al Administraţiei de Stat a Drumurilor şi câţiva oameni de afaceri. Potrivit actului de învinuire, Chirinciuc, de comun acord şi în urma unei înţelegeri prealabile cu Teleman, acţionând coordonat, ar fi creat impedimente companiei bulgare „Patstroy JSK” şi subcontractorului ei, SRL „Ecosem Grup”. Ambele erau responsabile de realizarea proiectului de reabilitare a drumului R6-M1 Ialoveni. Chirinciuc şi Teleman, pentru a obţine cedarea unei părţi a volumului de lucru de la cele două companii în favoarea unor firme afiliate, SRL „Nouconst” şi SRL „Global Trans”, ar fi solicitat, prin intermediari şi cu ajutorul reprezentanţilor agenţilor economici, diverse sume de bani.

Chirinciuc a mai fost învinuit că, abuzând de atribuţiile sale funcţionale în interes personal şi a terţelor persoane, la solicitarea verbală a lui Anatolie Plăcintă, cu care era coproprietar al SRL „Lefcons Agro”, sub pretextul construcţiei drumului de acces spre Floreni, ar fi organizat construcţia drumului de acces către SRL „Lefcons Agro”, în lipsa unei licitaţii publice, cu estimarea cheltuielilor la suma de 8,4 milioane de lei.