Linkuri accesibilitate

Morți și răniți la funeraliile generalului iranian Soleimani


Un mare număr de oameni au participat în orașul iranian Kerman la funeraliile generalului Soleimani
Un mare număr de oameni au participat în orașul iranian Kerman la funeraliile generalului Soleimani

În Iran, înmormântarea generalului Qassem Soleimani a fost întreruptă în urma unei busculade în care cel puțin 50 de oameni au murit iar peste 200 au fost răniți. Incidentul a avut loc la Kerman, localitatea natală a lui Soleimani, ucis săptămâna trecută într-un atac american cu dronă în apropiere de Bagdad.

Presa iraniană relatează că autoritățile au amânat înmormântarea pentru a evita noi incidente din cauza numărului mare de oameni. Nu este limpede ce anume a cauzat busculada și când va avea loc înmormântarea lui Soleimani.

La începutul procesiunii funerare, comandantul Gărzilor Revoluționare a amenințat Statele Unite cu represalii și cu „distrugerea” unor obiective importante pentru americani. În acest timp, mii de iranieni scandau „moartea Israelului”.

Luni, 6 ianuarie, a avut loc procesiunea funerară de la Teheran, la care mediile de stat iraniene susțin că au participat milioane de oameni. Cifra nu a fost confirmată din surse independente. Ar fi fost cea mai mare procesiune de la moartea ayatolahului Khamenei, creatorul republicii islamice.

Qassem Soleimani a fost ucis vineri, 3 ianuarie, în apropiere de Bagdad, într-un atac american cu drone, lansat la ordinul președintelui Donald Trump. Statele Unite susțin că astfel au fost prevenite noi atacuri împotriva unor interese americane. Totodată, Soleimani este acuzat de uciderea unor militari americani în Irak și de instigarea celor mai recente proteste violente din fața ambasadei americane de la Bagdad.

Duminică, parlamentul irakian a aprobat o rezoluție prin care se cere plecarea trupelor străine din țară.

Soleimani a condus și forțele care au sprijinit regimul lui Bashar al-Assad în Siria, totodată a sprijinit grupări pro-iraniene din Irak, Liban și Yemen.

XS
SM
MD
LG