Munca dă în clocot în gospodăriile moldovenilor care sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi. Tradițional, unii au sacrificat porcii pe care i-au crescut cu grijă exact pentru acest moment. Obiceiul a fost respectat și în familia Rabii din satul Cimișeni, acolo unde gospodarii au tăiat un porc de 140 de kilograme. Iar din prima bucată de carne, au pregătit cea mai aromată friptură.
În familia Rabii, ritualul sacrificării porcului a început de dragă dimineață. Așa cum a apucat de la bătrâni, nea Andrei a folosit paiele pentru a pârjoli animalul.
Pentru ca anul viitor să fie unul bogat, plin de noroc și de sănătate, tradiția spune că cei mai mici trebuie să-l încalece. Acest rol le-a revenit celor două nepoate: Corina și Alina.
Iar, ca procesul să meargă mai cu spor, oamenii s-au încălzit și cu vin fiert. (imagini- cum beau vin fiert) Apoi, au trecut la următoarea etapă.
ANDREI RABII: „Nu-i nimic complicat. Ne-am obișnuit deja. Cel ai important e ca porcul să fie bine spălat”.
După ce porcul a fost tăiat bucăți, gospodarul casei a căutat splina pentru a vedea cum va fi iarna.
ANDREI RABII: „Scoatem splina. Bătrânii așa apreciau cum va fi iarna. După porcul nostru, la început e blândă. La sfârșit e mai lată. Astfel, înseamnă că va fi friguroasă la sfârșit”.
Din prima bucată de carne, cunoscută și ca pomana porcului, gospodina casei a pregătit cea mai aromată friptură.
ELENA RABII: „Alegem ficat, rinichi, inimă, mușchii și ceva de la gât. Punem sare, piper, o amestecăm și se poate de mâncat”.
TEXT: Și cel fel de friptură fără mămăligă? Aburindă, aceasta a fost răsturnată pe masă, alături de tradiționalele sarmale.
ELENA RABII: „Și Dumnezeu să-i poarte de grijă pe toți. Un Crăciun fericit tuturor. La mulți ani!”.