(video) „Mereu simt dorul de Moldova”. Poveștile a doi tineri moldoveni, care muncesc departe de casă pentru un trai mai bun

Ambițioși și curajoși. Mihail și Alexei sunt doi tineri, originari din Republica Moldova, care muncesc de ani buni departe de casă pentru a-și asigura un trai decent. Ambii își câștigă banul lucrând în hoteluri din inima Amsterdamului, Regatul Țărilor de Jos.

Foto: captură video

Mihail a fost nevoit să-și facă bagajele și să plece departe de hotarele Republicii Moldova, după ce și-a pierdut locul de muncă de la Chișinău.

„Nu a fost o problemă să-mi găsesc un alt job, problema era în salariul pe care avea să-l primesc - unul foarte mic”, spune Mihail.

În Regatul Țărilor de Jos, de trei ani Mihail muncește la un hotel din centrul Amsterdamului. Aici îi sunt respectate drepturile, însă, își dorește să creeze o familie în Republica Moldova, chiar dacă condițiile sunt mai puțin bune.

„Statul olandez îmi oferă multe oportunități - loc de trai decent, salariu bun și legi care sunt respectate. M-aș muta cu traiul aici, însă dorința nu este atât de mare, deoarece sunt patriot. Mereu îmi este dor de casă, indiferent de problemele care sunt în Republica Moldova”, mai povestește Mihail.

Alexei a venit pentru prima dată în Regatul Țărilor de Jos la vârsta de 21 de ani. Aici el a început să muncească într-un hotel din Amterdam, fără a cunoaște limba engleză.

„Prietenul meu deja era aici și eu l-am întrebat dacă este posibilitatea să vin și eu. A fost dorința mea de a cunoaște o nouă țară”, spune Alexei.

După doi ani de muncă, Alexei a reușit să învețe limba engleză și susține că este îndrăgostit de această țară, nu exclude și faptul că ar putea să se stabilească cu traiul aici.

„Îmi place foarte mult Olanda. Aici îmi sunt respectate drepturile, care în Moldova sunt ignorate - libertatea, propria opinie, cred că sunt importante”, mai povestește tânărul.

Alexei se reîntoarce în Republica Moldova doar de două ori pe an din motiv că întreaga lui familie este împărțită în diferite țări, iar acasă vine doar ca să-și revadă prietenii.


Pub