Angela Merkel, într-o vizită la Moscova, la invitaţia lui Vladimir Putin

Cancelarul german, Angela Merkel, se va deplasa sâmbătă, 11 ianuarie, în Rusia, într-o vizită întreprinsă la invitaţia preşedintelui rus, Vladimir Putin, pentru a discuta tensiunile din Orientul Mijlociu şi aplicarea acordurilor de la Minsk, a informat luni Kremlinul, citat de agenţia EFE și Agerpres.ro.

Foto: newsweek.com

„În cadrul discuţiilor, se are în vedere discutarea unor teme de pe agenda internaţională, între care situaţia din Siria, Libia, creşterea tensiunilor în Orientul Mijlociu ca urmare a atacului american de la aeroportul din Bagdad, pe 3 ianuarie", a indicat serviciul de presă al preşedinţiei ruse.

Atacul Statelor Unite a provocat moartea generalului iranian Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds, unitatea de elită a Gardienilor Revoluţiei, fapt ce a declanşat o escaladare a tensiunii în regiune, Iranul promiţând că se va răzbuna.

La rândul său, Washingtonul a avertizat că vor exista toate tipurile de răspuns la orice acţiune a Teheranului.

Kremlinul a mai precizat că la întrevederea Merkel-Putin se va analiza totodată punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk din 2015 şi a celor convenite în formatul Normandia, pe 9 decembrie, la Paris.

La reuniunea din capitala franceză, în plus faţă de aşteptata întâlnire Putin-Zelenski, s-a ajuns la mai multe acorduri.

Cele două puncte mai concrete au fost angajamentul de a lucra pentru ca o încetare a focului "totală" să devină efectivă până la finalul anului şi tot până atunci să aibă loc un schimb complet de prizonieri.

De asemenea, au cerut implementarea în următoarele patru luni a condiţiilor de securitate şi politice pentru a se putea organiza un scrutin local în Donbas, cu obiectivul unui nou summit în acelaşi interval pentru a analiza aplicarea acestui plan.


Pub