Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Numărul pasagerilor care călătoresc cu…

Numărul pasagerilor care călătoresc cu avionul în UE a depășit un miliard. Poluarea de la avioane a crescut cu 130%

Emisiile de gaze cu efect de seră provenite din aviația internațională și transportul maritim au crescut cu 130%, respectiv 32% în ultimele două decenii. Totodată, în 2018, peste 1 miliard de oameni au călătorit cu avionul. Datele mai arată că Uniunea Europeană este pe locul al treilea în lume în ceea ce privește cantitatea de gaze cu efect de seră pe care le emite, după China și Statele Unite, și este urmată de India, Rusia și Japonia.

Aviația internațională și transportul maritim reprezintă doar 3,5% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din UE, dar aceste sectoare sunt cele care au cunoscut cea mai rapidă creștere a poluării.

Conform Parlamentului European (PE), acest lucru s-a datorat odată intensificării traficului aviatic determinat de creșterea numărului de pasageri, dar și din cauza faptului că poluarea provocată de cele două sectoare a fost inclusă de-abia recent în eforturile de reducere a emisiilor de CO2.

Emisiile provenite de la avioane în 2050 vor fi de 7 până la 10 ori mai mari decât nivelurile din 1990

În ciuda îmbunătățirilor în privința consumului de combustibil, se estimează că emisiile provenite de la avioane în 2050 vor fi de 7 până la 10 ori mai mari decât nivelurile din 1990, în timp ce emisiile de la nave vor crește cu 50% până la 250%.

Creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din aviație și transportul maritim a fost în mare parte determinată de intensificarea traficului. Numărul pasagerilor care călătoresc cu avionul în UE s-a triplat din 1993, iar volumul comerțului maritim internațional a crescut semnificativ în ultimele două decenii.

Numărul pasagerilor care călătoresc cu avionul în UE a depășit un miliard

Potrivit unui sondaj Eurobarometru din 2019, 1 din 10 persoane au declarat că sunt atente la cât de mult poluează călătoriile lor. Cei interesați pot să își calculeze amprenta de carbon a zborurilor folosind un calculator online. De exemplu, un zbor dus-întors București- Londra produce 400 de kilograme de dioxid de carbon (CO2) per pasager, scrie Libertatea.

Cine emite cele mai multe gaze cu efect de seră în UE

Uniunea Europeană este pe locul al treilea în lume în ceea ce privește cantitatea de gaze cu efect de seră pe care le emite, după China și Statele Unite, și este urmată de India, Rusia și Japonia.

În UE, țările care emiteau cele mai multe gaze sunt Germania, Marea Britanie, Franța, Italia, Polonia și Spania. Sectorul energetic era responsabil pentru 80,7% din emisiile de gaze cu efect de seră în UE, fiind urmat de agricultură (8,72%), industrie (7,82%) și sectorul deșeurilor (2,75%).

FOTO: PINTEREST.COM