Linkuri accesibilitate

NATO sprijină Statele Unite în Orientul Mijlociu dar pledează pentru „reținere”


Soldați la antrenament
Soldați la antrenament

În Irak, NATO nu dispune decât de o mică misiune tehnică de antrenare și formare.

NATO va continua antrenarea trupelor irakiene „când situația o va permite”, a spus astăzi secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, la încheierea reuniunii de urgență a celor 29 de ambasadori ai membrilor Alianței la Bruxelles.

NATO a cerut luni Iranului să se abțină de la noi provocări, sugerând „reținere”, iar secretarul general Stoltenberg a criticat Teheranul pentru anunțul continuării programului nuclear. Despre uciderea generalului iranian Qassem Soleimani, Stoltenberg a spus doar că a fost „o decizie americană”

Stoltenberg a convocat duminică această reuniune urgentă a Consiliului atlantic, în urma tensiunilor generate de uciderea de către SUA a generalului Soleimani.

Stoltenberg a decis reuniunea de urgență a celor 29 de ambasadori ai țărilor membre după consultări cu principalele capitale. Întâlnirile Consiliului NATO au loc în general săptămânal la nivelul ambasadorilor la Bruxelles și de două ori pe an la nivelul miniștrilor apărării și de externe. Stoltenberg a decis să avanseze reuniunea ambasadorilor de săptămâna aceasta, prima din an.

Spre deosebire de Afganistan, unde NATO s-a oferit singură să participe, dar oferta a fost inițial refuzată de George Bush, în Irak NATO nu dispune decât de o mică misiune tehnică de antrenare și formare.

Asta pentru că mai multe țări europene importante din NATO s-au opus din start invadării Irakului în 2003 și au refuzat să participe la operațiunile militare.

Cu totul, țările din NATO au circa 500 de militari în Irak. Aceștia nu iau parte la misiuni pe teren alături de cei peste 5.000 militari SUA, ci pregătesc trupele irakiene pentru înfruntări cu luptători jihadiști și cu eventualele formațiuni încă nelichidate ale defunctului Statului Islamic.

Duminică, parlamentul irakian a anunțat că va cere retragerea din țară a militarilor străini, fără să indice explicit militarii SUA. Asta face să planeze un mare risc asupra celor 500 de instructori militari ai NATO. Alianța a decis așadar, luni, să înceteze pentru moment misiunile de antrenament ale forțelor Irakiene, amintind în același timp că NATO se află acolo „la invitația guvernului irakian”.

În sfârșit, tot la Bruxelles, la nivelul Uniunii Europene, în ciuda anunțului, pe Twitter, al ministrului iranian de externe Javad Zarif că Iranul nu va mai respecta restricțiile impuse de acordul nuclear, șeful diplomației UE, Josep Borrell l-a invitat pe omologul său iranian la Bruxelles pentru discuții, și asta exact în momentul în care Donald Trump amenința că va bombarda Iranul.

În România, fostul președinte Traian Băsescu a vorbit, în acest context internațional tensionat, despre baza de la Deveselu: aflat la 2.500 de kilometri de Iran, scutul american anti-rachetă de la Deveselu este un punct strategic pentru apărarea Europei. Mai multe, aici.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG