(foto) Țara din Europa în care oamenii ar putea lucra doar patru zile pe săptămână, câte șase ore pe zi

calendar-zile de munca
Foto: techpulse

Prim-ministra Finlandei, Sanna Marin, în vârstă de 34 de ani, a solicitat introducerea unui program de lucru flexibil în țară, cu patru zile lucrătoare pe săptămână, în care angajații vor petrece șase ore la locul de munca, potrivit Daily Mail.

Sanna Marin este, la 34 de ani, a doua cea mai tânără șefă de guvern din lume. Aceasta, la rândul ei părinte, a declarat că scopul modificărilor este de a permite angajaților să petreacă mai mult timp cu familia. „Consider că oamenii merită să petreacă mai mult timp cu familiile lor, cu cei dragi, ocupându-se de hobby-uri și de alte aspecte ale vieții, cum ar fi cultura.”

scmp.com

Înainte ca Marin sa devină prim-ministră, a ocupat funcția de ministră a transporturilor în Finlanda, perioadă în care a susținut în repetate rânduri că micșorarea orelor petrecute la muncă ar îmbunătăți raportul și productivitatea angajaților. În prezent, norma de lucru obișnuită a finlandezilor este de opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână.

Această propunere a fost primită cu entuziasm de ministrul educației Li Andersson, liderul Alianței de Stânga. „Este important să le permiteți cetățenilor finlandezi să lucreze mai puțin. Nu este vorba de a guverna într-un stil feminin, ci de a oferi ajutor și de a ține promisiunile făcute alegătorilor.”

În Suedia, țara vecină, în care a fost introdusă în 2015 ziua de lucru de șase ore, rezultatele au arătat că angajații erau mai fericiți și mai productivi.

Sanna Marin a fost aleasă în funcția de conducere a guvernului finlandez la începutul lunii decembrie.

Reporter stagiar: Petru Beșleaga

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente