Top cinci cele mai citite interviuri de pe Anticoruptie.md în 2019

Anticoruptie.md
06/01/2020

În 2019, portalul Anticoruptie.md, al Centrului de Investigații Jurnalistice, a publicat mai multe interviuri cu persoane cu renume, politicieni, experți și foști funcționari publici despre starea Justiției, corupție, utilizarea frauduloasă a banilor publici, dar și dezvăluiri despre schemele de corupție, spălare de bani din organele de drept și alte instituții publice. Echipa Anticoruptie.md vă propune spre lecturare cinci dintre interviurile care au fost cele mai citite pe parcursul anului 2019:

Eudochim Stogu. Foto: captură CIJM

1. Dezvăluiri // Omul care ducea valizele cu bani la PLDM și PDM: „Doar prin canalul meu se spăla cel puțin un miliard de lei pe an”, interviul cu fostul angajat al Serviciului Fiscal de Stat, Eudochim Stogu, acordat în exclusivitate pentru portalul Anticoruptie.md a înregistrat 40.300 de accesări și a fost citat de peste 30 de medii de informare. Eudochim Stogu a fost inspector fiscal, angajat al fostului CCCEC (actualmente CNA), șef al Penitenciarului nr.4 din Cricova, apoi șef al Penitenciarului pentru femei din Rusca. A fost reținut la începutul lunii februarie 2014, de procurorii Anticorupție, fiind învinuit că în complicitate cu un om de afaceri și un inspector fiscal, ar fi estorcat şi primit de la un agent economic mită de 135 de mii de dolari şi 100 de mii de lei. În martie 2014, Stogu a fost plasat în arest la domiciliu, dar a reușit să fugă peste hotarele țării. Stogu se consideră nevinovat și spune că dosarele împotriva sa ar fi fost pornite la comandă. El a dezvăluit scheme grave de corupție, în care au fost implicați foști și actuali angajați ai unor structuri de stat, organe de drept.  Organele de drept nu au reacțional la dezvăluirile fostului funcționar.   

Roman Zadoinov

2. Roman Zadoinov: „Parlamentul trebuie să modifice legislația astfel încât procurorii care comit infracțiuni să fie eliminați din sistem”, interviul cu avocatul Roman Zadoinov, stabilit de câțiva ani în SUA, a înregistrat 18.300 de accesări. Avocatul a vorbit despre cum se văd din afară problemele principale din Procuratura Generală și ce ar trebui să facă autoritățile pentru a reforma cu adevărat această structură. El s-a referit la mecanismele speciale de identificare și eliminare a procurorilor din această profesie, cum poate fi eliminat traficul de influență al procurorilor-șefi asupra subalternilor și la oportunitatea identificării unui acuzator european în fruntea Procuraturii Generale.

Monica Macovei. Foto: Radio Europa Liberă

3. Monica Macovei: Fără o justiție liberă și independentă nu se va construi nimic în R. Moldova, interviul cu europarlamentara română Monica Macovei, preluat de la Radio Europa Liberă, a înregistrat circa 15.800 de accesări. Eurodeputata a vorbit despre ce ar trebui să facă mai întâi și mai întâi guvernul de la Chișinău în domeniul Justiției, dar și despre necesitatea efectuării unei verificări a judecătorilor și procurorilor pe mai multe criterii, pentru identificarea oamenilor legii fără probleme de integritate.

Nadejda Hriptievschi. Foto: Radio Europa Liberă

4. Nadejda Hriptievschi, despre reforma justiției: Cei care știu că nu merită să fie acolo unde sunt să urmeze exemplul domnului Poalelungi - interviul cu experta Nadejda Hriptievschi de la Centrul de Resurse Juridice, preluat de la Radio Europa Liberă, a înregistrat circa 15.500 de accesări. Ea a vorbit despre pașii pe care noua guvernare, instaurată în iunie la Chișinău, ar trebui să-i facă în primul rând pentru a reforma instituțiile justiției, care au fost „capturate” de fosta guvernare în frunte cu Partidul Democrat. Directoarea de programe de la CRJM s-a referit la necesitatea reformării Curții Supreme de Justiție și oportunitatea evalării magistraților de la CSJ în baza unor criterii clare, dar și la modul în care poate fi depășită frica față de Procuratură, care ar fi o bâtă împotriva oamenilor de afaceri și a cetățenilor în general.  

Maia Sandu. Foto: oficial.md

5. Maia Sandu: „Procuratura nu și-a făcut treaba timp de zeci de ani. Vrem să se înceapă cu dosarele de mare corupție și în scurt timp să aflăm lucruri concrete”. Interviul cu șefa Cabinetului de Miniștri, Maia Sandu, preluat de radio RFI România, a înregistrat 15.200 de accesări. Maia Sandu a vorbit în special despre situația în Justiție. Ea s-a referit la dosarele de mare corupție, cu care ar fi trebuit să înceapă Procuratura Generală odată cu schimbarea managementului, dar și la necesitatea identificării proprietăților celor vizați în raportul Kroll, precum și confiscării acestor averi în interesul statului. Șefa Executivului a vorbit și despre implicarea fostei guvernări în furtul miliardului.

 

Anticoruptie.md
06/01/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii