/INFOGRAFIC/ Îngrijorător! Numărul pasagerilor avia din UE a depășit un miliard în 2018, iar poluarea de la avioane a crescut cu 130%

06 ianuarie 2020, ora 09:17

Emisiile de gaze cu efect de seră provenite din aviația internațională au crescut cu 130% în ultimele două decenii. În 2018, peste 1 miliard de oameni au călătorit cu avionul, arată datele totalizate de Comisia Europeană întrun-un raport pentru 2019, citat de Libertatea.ro. 

Aviația internațională și transportul maritim reprezintă doar 3,5% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din UE, dar aceste sectoare sunt cele care au cunoscut cea mai rapidă creștere a poluării. Conform Parlamentului European (PE), acest lucru s-a datorat intensificării traficului aviatic determinat de creșterea numărului de pasageri, dar și din cauza faptului că poluarea provocată de cele două sectoare a fost inclusă recent în eforturile de reducere a emisiilor de CO2.

Emisiile provenite de la avioane în 2050 vor fi de la 7 până la 10 ori mai mari decât nivelurile din anul 1990, estimează experții europeni.

Gazele cu efect de seră sunt acele gaze care prind radiațiile infraroșii emise de soare și cresc temperatura atmosferei. Dioxidul de carbon (CO2) este cel mai răspândit gaz cu efect de seră.

Gestionarea deșeurilor este sectorul unde poluarea a scăzut cel mai mult în ultimii 30 de ani, cu 42%, urmată de industrie, cu o scădere de 27%.

Sectorul producerii de energie a devenit și el mai verde, reducând amprenta de carbon cu 22%. Agricultura a reușit în 30 de ani să scadă impactul asupra mediului prin gazele de seră cu 19%.

Potrivit unui sondaj „Eurobarometru” din 2019, una din zece persoane au declarat că sunt atente la cât de mult poluează călătoriile lor.

Cei interesați pot să își calculeze amprenta de carbon a zborurilor folosind un calculator online. De exemplu, un zbor dus-întors București- Londra produce 400 de kilograme de dioxid de carbon (CO2) per pasager.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram