‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 27 martie, 2024
1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriA intrat în vigoare regimul fiscal simplificat pentru colectorii de produse agricole

A intrat în vigoare regimul fiscal simplificat pentru colectorii de produse agricole

‹ adv ›
‹ adv ›

Din 1 ianuarie a intrat în vigoare regimul fiscal simplificat pentru colectorii de produse agricole, în special nuci și fructe. Este vorba despre un regim fiscal special de înregistrare și activitate pentru persoanele fizice care doresc să desfășoare activitate în domeniul achizițiilor produselor agricole de la cetățeni cu predarea ulterioară a acestora în folosul agenților economici, transmite IPN.

Vicepremierul Serghei Pușcuța, ministru al finanțelor, a declarat la ședința Guvernului că, în conformitate cu modificările care au intrat în vigoare din 1 ianuarie, este prevăzut că orice cetățean are dreptul să desfășoare această activitate înregistrând-o într-un regim simplificat la Serviciul Fiscal de Stat.

Potrivit ministrului, în acest caz se aplică o modalitate simplificată de documentare a tranzacțiilor de achiziționare a produselor agricole, de calculare și de achitare a impozitelor la buget. În acest caz, impozitul constituie 5% din valoarea producției agricole care va fi ulterior predată agentului economic.

„În partea ce ține de documentul de achiziție, în acest caz venim în fața Guvernului cu propunerea ca acest document să fie unul simplificat. Să fie întocmit doar ca borderou și nu ca act de achiziție pentru fiecare operațiune de achiziție. Deci acest borderou poate să includă în sine sute de poziții, în funcție de câte achiziții face colectorul în activitatea sa. Totodată, un moment esențial, suplimentar la ceea că nu va fi necesar act de achizițiepentru fiecare operațiune, venim cu inițiativa ca în acest borderou să fie specificată declararea pe propria răspundere a colectorului – zona geografică de unde au fost achiziționate aceste produse”, a mai spus Serghei Pușcuța.

Amintim că, această decizie a fost adoptată în urma mai multor ședințe a comisiei interguvernamentale pentru examinarea problemei privind monopolul la exportul de nuci, care a fost instituită la data de 1 iulie 2019.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii