O fostă angajată a Cambridge Analytica a publicat zeci de mii de documente compromițătoare despre alegerile din mai multe țări

627×0
Foto: David Becker/Getty Images

O nouă scurgere a zeci de mii de documente ale fostei companii de consultanţă Cambridge Analytica e de natură sa scoată la iveală cum opera firma la o scară mult mai mare, în zeci de ţări, după ce, în 2018, a fost deconspirată că a manipulat voturile a milioane de americani, relatează The Guardian.

Peste 100 de mii de documente referitoare la operarea firmei în 68 de ţări vor fi făcute publice în următoarele luni, fiind de natură să expună infrastructura utilizată în scopul manipulării votanţilor „la scară industrială”.

Publicaţia Observer a dezvăluit în 2018 despre Cambridge Analytica faptul că a accesat ilegal datele a 87 de milioane de profiluri Facebook, în marea lor majoritate aparţinând utilizatorilor americani. Publicarea documentelor a început de anul nou, pe un cont anonim de Twitter, care a furnizat linkuri la materiale despre alegerile din Malaysia, Kenya şi Brazilia. Documentele provin de la Brittany Kaiser, o fostă angajată a Cambridge Analytica, şi au fost folosite în ancheta procurorului special Robert Mueller cu privire la interferenţa Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016, notează The Guardian.

Christopher Steele, fostul ofiţer de informaţii britanic al MI6, expertul din spatele dosarului cu privire la legăturile lui Trump cu Rusia, a exprimat aceleaşi îngrijorări – manipularea voturilor se poate repeta şi la alegerile din 2020 din SUA şi poate fi şi de mai mare anvergură, întrucât cei implicaţi nu au fost traşi la răspundere într-un mod proporţional cu ceea ce au făcut.

La rândul său, Kaiser a spus că „scandalul cu datele exploatate din Facebook este doar o parte dintr-o operaţiune mult mai extinsă, desfăşurată la nivel global, în care există colaborări cu guverne, agenţii de informaţii, comercianţi şi echipe de campanie electorală, menite a manipula şi influenţa opţiunile oamenilor – cu implicaţii  la nivelul securităţii naţionale”.

Documentele ce urmează a deveni publice în câteva luni conţin informaţii care sugerează că Cambridge Analytica avea drept client un partid politic din Ucraina pentru care lucra în 2017 chiar în vreme ce firma era vizată de ancheta lui Mueller. Totodată, spune Kaiser, între documente se află email-uri care arată cum firma a facilitat dezvoltarea unor „infrastructuri sofisticate ale unor companii fantomă care puneau în circulație bani negri destinaţi finanţării politicii”.

Mai specific, este vorba de schimburi de mailuri între donatori importanţi ai lui Trump, care se consultă asupra modurilor de ascundere a sursei donaţiilor prin diverse mijloace financiare. „Aceste email-uri scot la iveală întreaga maşinărie de spălare a banilor care alimentează politica americană”, spune fosta angajată precizând că firma de consultanţă avea acelaşi mod de operare şi în alte ţări.

O cercetătoare în domeniul propagandei de la Brad College din New York, Emma Briant, care a avut acces la o parte din documente a spus că acestea oferă o imagine mult mai clară a ceea ce s-a întâmplat la alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi au impact asupra celor din 2020, întrucât „sunt implicaţi oamenii despre care ştim că folosesc aceleaşi tehnici”.

„Se găsesc dovezi ale unor experimente cu adevărat tulburătoare făcute pe votanţii americani – mesaje care induc frica, sunt ţintiţi cei mai vulnerabili dintre ei, iar aceste lucruri continuă să se întâmple. Este o întreagă industrie extinsă la nivel global cu totul scăpată de sub control, iar aceste documente dezvăluie aceste lucruri aşa cum se desfăşurau în această companie”, a spus Briant.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente