Bilanțul activității parlamentului în anul 2019. Câte legi și hotărâri au fost adoptate de deputați

49246912007_d8aa8ecee9_k
Foto: Parlamentul Republici Moldova

În anul 2019, parlamentul de legislatura a X-a a adoptat 175 de acte legislative, dintre care 73 au fost legi, iar 102 – hotărâri.

Dintre cele 73 de legi organice, deputații au aprobat 10 legi cadru, 51 de legi pentru modificarea și completarea unor acte legislative și 12 legi pentru ratificări. Totodată, în cazul hotărârilor, 48 au fost hotărâri cadru, 23 – hotărâri pentru modificare și completare și 31 – hotărâri de numire/eliberare.

De asemenea, Biroul permanent al parlamentului a adoptat 36 de hotărâri în anul 2019.

În această perioadă au fost adoptate Hotărârea privind delimitarea atribuțiilor vicepreședinților parlamentului, cea cu privire la aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale parlamentului, aprobarea Planului de evaluare ex-post a actelor legislative, privind comercializarea prin licitație publică a activelor neutilizate, aprobarea Nomenclatorului dosarelor parlamentului, bugetul legislativului pe anul 2020 etc.

Potrivit Regulamentului parlamentului, Biroul permanent al legislativului este organul de lucru al acestuia şi se formează ţinându-se seama de reprezentarea proporţională a fracţiunilor în parlament. Din el fac parte, din oficiu, preşedintele parlamentului şi vicepreşedinţii. Componenţa numerică şi nominală a Biroului permanent se stabileşte la propunerea fracţiunilor parlamentare.

Biroul permanent al parlamentului propune data convocării şedinţelor plenare, aprobă componenţa numerică şi nominală a delegaţiilor parlamentare, pregătește și asigură desfășurarea lucrărilor parlamentului, coordonează activitatea comisiilor permanente, întocmeşte proiectul ordinii de zi a şedinţelor plenare, aprobă planurile strategice de dezvoltare a Secretariatului parlamentului.

Sesiunea de toamnă a parlamentului s-a încheiat în data de 20 decembrie 2019.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente