A numărat „bobocii” în anul nou: Ion Chicu a decis să pună „punctul pe i” și să arate cât de productiv a fost anul 2019

Premierul Ion Chicu a venit cu mai multe date statistice despre evoluțiile economice a anului 2019. Astfel, Chicu a vrut să le arate „experților economici”, cât de proaste au fost prognozele lor și cât de inutile au fost criticile. Cel puțin asta se denotă din postarea făcută de prim-ministru pe pagina sa de Facebook.

Foto: UNIMEDIA

Pe parcursul întregului an 2019 am încercat să vă țin informați privind evoluția situației bugetare. Era firesc, că foarte multă lume avea îngrijorări în privința sustenabilității bugetare. dacă considerăm reforma fiscală din 1 octombrie 2018 cu diminuare semnificativă a unor impozite, măsurile cu caracter social, care implicau cheltuieli mari, reforma salarială cu creștere de peste 2 miliarde a sumei cheltuielilor de personal. Dar mai ales, isteria electorală a unora, care din ”groapă bugetară” nu m-au mai scos.

În toată această perioadă am încercat să vin cu cifre și dovezi clare, că sistemul bugetar al țării noastre este deja bine format (e adevărat, loc pentru perfecționare există), este capabil să înfrunte multe riscuri, inclusiv alegeri parlamentare si locale într-un an, crize politice, etc. Astăzi, fiindcă avem datele finale pe exercițiul bugetar 2019, vreau să vin cu o ultimă informație la acest capitol. Ca să punem punctul pe ”i””, a punct Chicu.

Potrivit premierului, veniturile bugetului de stat în 2019 le-au depășit pe cele din 2018 cu 3.762 mlrd. lei. Din care: cele acumulate de Fisc - au crescut cu 760 mln.lei, Vama - 1.486 mlrd.lei, alte venituri - 1.372 mlrd. lei

„BASS. În pofida diminuării cu peste 17% a cotei cumulative a contribuțiilor de asigurări sociale pentru sectorul privat în 2019 (primele 3 trimestre) față de 2018, veniturile proprii ale acestui buget au crescut cu 764 milioane lei. Iar față de cifra planificată inițial în acest buget - cu aproape 1 miliard de lei.

FAOAM. Veniturile proprii în acest buget au crescut cu 673 milioane de lei.

Bugetele locale. Deși cota maximă a impozitului pe venitul persoanelor fizice s- a diminuat de la 18% la 12%, iar scutirea personală individuală a crescut de la 11940 lei la 24000 lei pe an, încasările la BL au depășit cifra planificată cu 205 mln. lei, iar față de 2018 au crescut cu 51 mln. lei”, a mai menționat Chicu.

Prim-ministrul mai spune că, în total, Bugetul Public Național a crescut la venituri în 2019 față de 2018 cu peste 5.25 miliarde lei. Din această sumă creșterea datorită colectărilor de impozite și taxe este de circa 4 mlrd. lei. Aportul asistenței financiare externe - restul, circa 1.3 mlrd. lei.

„Bineînțeles, și despre DEFICITUL BUGETAR. Acel de circa 6 miliarde de lei planificat pe 2019 și cu care am fost ”eșafodat” tot anul de ”experți”... La final de an acest indicator constituie 2.94 mlrd. lei, iar ca pondere în PIB este în jur de 1.4%. Limita admisibilă în zona EURO este de 3%. Asta... tot pentru ”experți.

Absolut toate obligațiunile bugetare au fost finanțate până la sfârșit de an, nu există arierate. Soldurile în conturile BPN la sfârșit de an au fost suficiente pentru a finanța, chiar începând cu primele ore ale anului 2020, toate plățile. Inclusiv salarii, pensii, alocații, dar și acel suport de 700 de lei, pentru circa 600 mii de cetățeni.

Am scris toate aceste de mai sus cu un singur scop - acolo unde se muncește, dar nu pălăvrăgește, rezultatele nu întârzie să apară. Toți la muncă în anul 2020!”, a conchis acesta.

UNIMEDIA amintește că potrivit proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2020, veniturile acestuia vor însuma 44 136,6 mil. lei, cu o majorare de 8,6% față de 2019 (rectificat), datorită creșterii preconizate a impozitelor și taxelor, TVA fiind în continuare cea mai importantă sursă.

Cheltuielile bugetului de stat vor constitui cca 51 551,9 mil. lei, cu 11,3% mai mult față de 2019. Acestea sunt determinate de necesitatea asigurării financiare a priorităților ramurilor, conform documentelor de politici naționale și sectoriale; continuării reformelor în derulare din domenii: protecție socială, sistemul educațional, sănătate, ordine publică, justiție; asigurării implementării sistemului de remunerare a muncii în sectorul bugetar; precum și asigurării financiare a proiectelor și acțiunilor prevăzute în acordurile cu partenerii de dezvoltare.

Conform estimărilor, bugetul de stat în anul 2020 se va solda cu un deficit în sumă de cca 7 415,3 mil. lei.


Pub