Igor Grosu: „Dodon a apărut într-o poziţie umilitoare alături de Erdogan”. Ce spune deputatul despre „transferul” liceelor „Orizont” către o fundație turcă

Deputatul fracțiunii parlamentare PAS, Igor Grosu, a declarat că Igor Dodon a apărut într-o poziţie umilitoare alături de preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, atunci când acesta i-a mulţumit pentru expulzarea profesorilor turci. Totodată, parlamentarul susține că „transferul” liceelor „Orizont” către o fundație turcă este imposibil, deoarece aceste instituții de învățământ sunt private și activează legal pe teritoriul Republicii Moldova.

Foto: UNIMEDIA

„Felul cum a apărut domnul Dodon alături de președintele Erdogan a fost una umilitoare pentru noi. Într-o conferință de presă, Erdogan îi mulțumește lui Dodon pentru expulzarea profesorilor turci, ceea ce denotă că Dodon a fost implicat în acest proces. Drept recompensă au fost banii pentru reparația Președinției, iar solicitarea lui Erdogan de a transmite aceste instituții în subordinea unei fundații confirmă faptul că acesta este încă un preț pe care Dodon încearcă să-l plătească pentru altceva”, a menționat deputatul.

În acest sens, Igor Grosu a declarat că partidul din care face parte este gata să protesteze în caz că autoritățile vor decide ca liceele să fie transferate către o fundație turcă.

„Vă asigur că noi vom protesta. Vom anunța și vom solicita autorităților , și organizațiilor internaționale, să intervină. Nu este posibil să se treacă aceste instituții în subordinea altei instituții, decât prin încălcarea gravă a legii”, a mai adăugat parlamentarul.

UNIMEDIA amintește că Recep Tayyip Erdogan a declarat, în cadrul recentei vizite oficiale a lui Igor Dodon la Ankara, că se așteaptă ca „școlile conduse de Organizația Teroristă Fetullah (FETO)” (liceele „Orizont) să fie transferate fundației educaționale turce „Maarif”, ceea ce ar putea însemna o eventuală extindere a cooperării Turciei cu țara noastră.

Într-un discurs în fața presei, acesta a sugerat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova că ar putea avea o colaborare în acest sens cu Fundația „Maarif” din Turcia.

Aceste solicitări vin după ce la data de 6 septembrie 2018, șapte profesori turci au fost expulzați de SIS în colaborare cu omologii lor turci, la fel, la solicitarea președintelui turc. Profesorii au fost acuzați de finanțare a terorismului și legături cu mișcarea condusă de clericul turc exilat, Fethullah Gulen.

Gestul autorităților din Republica Moldova a stârnit rumoare în comunitatea internațională.

La data de 11 iunie 2019, CtEDO a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate.


Pub