(doc) La nici o lună de la aprobare, Guvernul Chicu a anulat decizia de a permite vânătoarea în cinci rezervații naturale

După ce în decembrie 2019 Guvernul Chicu a permis vânătoarea în cinci rezervații naturale, inclusiv Pădurea Domnească, unde acum 7 ani omul de afaceri Sorin Paciu a decedat, după ce un glonte tras de unul dintre participanți i-a nimerit în abdomen, iată că la nicio lună după aprobarea deciziei, cabinetul de miniștri a anulat hotărârea.

Foto: UNIMEDIA

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului motivează această decizie de anulare în condițiile climaterice călduroase, nespecifice pentru aceasta perioadă a anului și constătarii procesului biologic înaintat Ia fauna sălbatică, care în mod natural se inițiază procesul de restructurare a femelelor de mistreți din tunne (ciurda), în vederea alegerii habitalului mai favorabil și liniștit pentru reproducere, fapt ce duce la dispersarea efectivului numeric de mistret și scăderea concentrației specimenelor în ariile naturale protejate de stat (cca 2,5 specimene/1000ha).

În această perioadă efectivele de mistreț au o necesitate majoră de pastrare a liniștii și menținerea acestora în teritoriul arealului de raspândire în perioada de reproducere.

În rezultat, efectivul de mistreți masculi rămâne reprezentativ pe teritoriul ariilor natural protejate de stat. Astfel, nu este recomandată extragerea numerică în condițiile când este necesară păstrarea raportului numeric dupa sex a efectivului reproductiv.

„Acțiunile de reglementare numerică la mistreți ar putea fi realizate pe parcursul urmatorului an, ținând cont de metodele de reglementare stabilite de legislația în vigoare și de efectivele existente”, se arată în hotărâre.

UNIMEDIA amintește că la data de 17 decembrie, la aproape șapte ani de la vânătoarea cu final tragic din Pădurea Domnească, în urma căreia omul de afaceri Sorin Paciu a decedat, după ce un glonte tras de unul dintre participanți i-a nimerit în abdomen, iată că vânătoarea în cinci rezervații naturale, inclusiv Pădurea Domnească, a fost permisă.

Astfel, potrivit proiectului, în cinci rezervații naturale - Rezervația peisagistică „Pădurea Hîrbovăț”, Rezervația științifică „Pădurea Domnească”, Rezervația științifică „Codrii”, Rezervația științifică „Plaiul Fagului” și Rezervația științifică „Prutul de Jos” a fost permisă vânătoarea a 127 de mistreți, 117 vulpi și 29 de șacali.

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului motiva decizia pentru a împiedica răspândirea pestei porcine africane pe teritoriul ţării prin intermediul mistreţilor.


Pub