Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Viceprim-ministrul de la Kiev: Ucraina…

Viceprim-ministrul de la Kiev: Ucraina nu este gata să revină la livrările directe de gaze naturale din Rusia

Material de pe Hromadske

Ucraina nu este gata să revină la livrările directe de gaze naturale din Federația Rusă și intenționează să facă acest lucru numai în cadrul pieței energetice europene și în conformitate cu normele acesteia.

Declarația a fost făcută de către viceprim-ministrul Ucrainei pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică, Dmitri Kuleba, într-un interviu pentru „Interfax-Ucraina”.

„Consider că nu suntem încă pregătiți pentru a reveni la livrările directe. Dar nu este doar această problemă. Scopul meu ca viceprim-ministru al integrării europene este ca piața gazelor naturale din Ucraina să funcționeze exclusiv în baza normelor Uniunii Europene, a celui de-al Treilea Pachet Energetic și ca energia noastră să fie integrată în cea europeană”, a declarat Kuleba.

El a menționat că „nicăieri în regulile Uniunii Europene nu este scris că nu trebuie să cumperi gaze naturale dintr-o anumită țară”.

În opinia sa, problema constă în faptul că Rusia nu a mai folosit gazele naturale ca instrument de șantaj sau corupere a elitelor naționale.

„Atunci când vom crea o piață energetică unică, potrivit normelor UE, nu vom putea împiedica companiile să cumpere gaze naturale de la Gazprom, în conformitate cu acordurile lor, dar Gazprom va juca în Ucraina exclusiv după regulile și normele europene”, a adăugat vicepremierul.

La 20 decembrie, Ucraina și Rusia au semnat la Minsk un protocol care prevede pașii necesari pentru continuarea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina.

Cele două țări au semnat acordurile necesare pentru continuarea de pe 1 ianuarie 2020 a tranzitului de gaze rusești către Europa prin Ucraina.