13:39:26 19.04.2024
Stiri

R. Moldova riscă să PIARDĂ dreptul de a emite certificatele „CARTEA VERDE”. Companiile de asigurări de la noi din republică sunt subcapitalizate și înregistrează rețineri și restanțe la plăți

Economie 03.01.2020 18:30 Vizualizări4392 Autor: Ziarul National
R. Moldova riscă să PIARDĂ dreptul de a emite certificatele „CARTEA VERDE”. Companiile de asigurări de la noi din republică sunt subcapitalizate și înregistrează rețineri și restanțe la plăți


R. Moldova riscă să piardă dreptul de a mai emite certificatele „Cartea Verde”, deoarece companiile de la noi sunt subcapitalizate și înregistrează rețineri și restanțe la plăți. Despre această chestiune s-a discutat astăzi la Guvern, în cadrul unei ședințe cu participarea premierului Ion Chicu, vicepremierului Serghei Pușcuța, dar și reprezentanților Băncii Naționale a Moldovei și Comisiei Naționale a Pieței Financiare.

Președintele CNPF, Valeriu Chițan, l-a informat pe Ion Chicu despre faptul că R. Moldova se confruntă cu un deficit de încredere în cooperarea cu sistemul „Cartea Verde”, motiv pentru care este în proces de monitorizare de trei ani.

Potrivit lui Chițan, în perioada următoare va avea loc ședința comitetului de monitorizare a sistemului „Carte Verde”, care va pregăti un raport pentru conducerea sistemului. Astfel, acest raport va determina dacă R. Moldova va păstra dreptul de emitere a certificatelor „Carte Verde”.

Deficitul de încredere provine de la faptul că multe companii moldovenești de asigurări, emitente de „Carte Verde”, sunt subcapitalizate și înregistrează rețineri și restanțe la plăți pentru evenimente asigurate.

Actualmente, pe piața asigurărilor activează 13 operatori, dintre care nouă sunt emitenți de „Carte Verde”. Conform afirmațiilor conducerii CNPF, din cei nouă emitenți actuali, în perioada următoare încă câțiva vor pierde dreptul de emitere a certificatului „Carte Verde”.

O soluție pentru păstrarea dreptului de emitere a certificatelor „Carte Verde” este crearea unui fond de garantare. Până la formarea fondului operatorii pieței de asigurări urmează să obțină garanție bancară suficientă pentru recuperarea credibilității sistemului „Carte Verde”.

Premierul Chicu a menționat că problema deficitului de credibilitate este rezultat al comportamentului nepotrivit al unor operatori de pe piața de asigurare și, la această etapă, e necesar ca anume participanții la piață să întreprindă măsuri comune pentru a recupera credibilitatea.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md