Zelenski s-a ținut de cuvânt. Imunitatea parlamentarilor ucraineni a fost oficial ridicată de la 1 ianuarie

Parlamentarii ucraineni au rămas, oficial, fără imunitate, începând cu prima zi a anului 2020, în urma unei decizii a Parlamentului unicameral al Ucrainiei (Rada), informează un comunicat al administrației prezidențiale.

Foto: president.gov.ua

Volodimir Zelenski, a semnat Legea Ucrainei „privind modificările la articolul 80 din Constituția Ucrainei privind imunitatea deputaților poporului ucrainean” nr. 27-IX aprobată de Rada Supremă la 3 septembrie 2019, îndeplinind astfel una dintre promisiunile electorale anticorupţie promise de preşedintele reformist al Ucrainei.

Conform legii, articolul 80 din Constituția Ucrainei are o nouă formulare, care nu conține dispoziții conform cărora parlamentarilor li se garantează imunitatea parlamentară și nu pot fi trași la răspundere penală, reținuți sau arestați fără acordul Radei Supreme, se arată în comunicat.

În mod oficial, imunitatea parlamentarilor din Ucraina a fost ridicată începând cu 1 ianuarie, în urma unei decizii a Parlamentului unicameral al Ucrainiei (Rada), care a adoptat proiectul de lege pentru modificarea articolului 80 din Constituția țării, se arată în comuncatul administrației prezidențiale.

Reaminitm că în data de 3 septembrie parlamentarii ucraineni au votat în favoarea ridicării propriei lor imunităţi în faţa justiţiei, îndeplinind astfel una dintre promisiunile electorale anticorupţie promise de preşedintele reformist al Ucrainei, informează Reuters, potrivit Agerpres.

© https://www.president.gov.ua/

Pe 11 septembrie Volodimir Zelenski Președintele Ucrainei, a semnat Legea Ucrainei „privind modificările la articolul 80 din Constituția Ucrainei privind imunitatea deputaților poporului din Ucraina”, se arată în comunicatul prezidențial.

Conform legii, articolul 80 din Constituția Ucrainei are o nouă formulare, care nu conține dispoziții conform cărora parlamentarilor li se garantează imunitatea parlamentară.

Fost actor de comedie, membru al echipei „Kvartal-95” și fără experienţă politică în trecut, Zelenski a câştigat alegerile prezidenţiale cu o majoritate covârşitoare în aprilie, pe valul furiei alegătorilor împotriva corupţiei şi standardelor de viaţă scăzute din Ucraina.


Pub