Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Croaţia preia pentru prima dată…

Croaţia preia pentru prima dată preşedinţia rotativă a UE. Brexit, problema principală pe agendă

Croaţia a preluat pentru prima dată miercuri, 1 ianuarie preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Zagreb intenționează să-și dedice președinția sub sloganul „Europa puternică într-o lume în schimbare” problemelor demografice și extinderii UE spre sud-est, scrie Meydan TV.

Mandatul Croației va fi de șase luni, în a doua jumătate a anului 2020 va fi înlocuit de Germania. Potrivit ONU, până în 2050, numărul rezidenților Croației, în 2018, care depășește puțin 4 milioane de oameni, ar putea fi redus cu 17 la sută. „Aceasta este o problemă structurală, aproape existențială”, a declarat Andrei Plenkovici, președintele guvernului. Declinul demografic afectează și alte țări din regiunea de sud-est a Europei.

Ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar se află pe primul loc între problemele presante care se află pe agenda preşedinţiei croate, relatează dpa, potrivit Digi24.

De două ori pe an, un alt stat membru preia preşedinţia UE, organizând reuniuni la nivel înalt şi mediind între statele membre pentru a se ajunge la un consens cu privire la soluţionarea unor probleme sensibile şi pentru a continua agenda blocului comunitar.

Croaţia, care în 2013 a devenit a 28-a ţară care a aderat la UE, va surperviza prima plecare a unui stat membru, Marea Britanie care va părăsi blocul la 31 ianuarie.

O altă problemă importantă pe agenda preşedinţiei croate o reprezintă extinderea UE spre Est în contextul în care Franţa s-a opus în octombrie deschiderii negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania.

Croaţia, cel mai tânăr stat membru al UE, are „mult de lucru şi o misiune importantă pe care trebuie să o efectuăm în cel mai bun mod posibil în interesul tuturor statelor membre ale UE, a început prin organizarea relaţiei între UE şi Regatul Unit”, a afirmat Grlic Radman, ministrul de externe croat, potrivit Agerpres.

UE şi cele şase ţări candidate din Balcanii occidentali (Albania, Bosnia-Herţegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia) ar urma să se întâlnească la un important summit la Zagreb în perioada 6-7 mai 2020.

Împreună cu Slovenia, care s-a alăturat UE în 2004, Croaţia este singurul stat provenit din fosta Iugoslavie care a aderat la blocul comunitar în 2013.