Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Mizele politice ale anului 2020.…

Mizele politice ale anului 2020. Care sunt evenimentele ce ar putea reconfigura scena politică globală

Anul politic 2019 a fost plin de evenimente atât în R. Moldova cât și pe scena politică globală. În 2020, probabil cel mai important eveniment politic pe plan național vor fi alegerile prezidențiale. În plan extern, toti ochii vor fi ațintiți către alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii, unde Donald Trump a anunțat ca va candida pentru un nou mandat. Totodată, „Council of Councils” a prezentat principalele summituri din noul an, pe care le consideră esențiale pentru viitorul scenei politice.

În plan intern, mai precis în a doua jumătate a noului an va expira mandatul de președinte al lui Igor Dodon. Astfel, urmează ca la finele acestui an să fie organizate alegeri prezidențiale.

În plan extern toți ochii vor fi ațintiți la fel în a doua parte a anului, către alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii. Donald Trump a anunțat că va candida pentru un nou mandat, iar in rândul republicanilor doar actualul vicepreședinte Mike Pence pare a fi luat în cărti deocamdată ca potențial rival, deși nici macar nu și-a anunțat candidatura, notează Ziare.com.

Alegerile în SUA vor avea loc pe 3 noiembrie, iar votul electorilor este programat pentru 14 decembrie.

În 2020 vom mai avea alegeri locale în Marea Britanie și municipale și pentru Senat în Franța, prezidentiale în Polonia si Belarus, precum și parlamentare în Serbia, Slovacia sau Croația.

În ce priveste restul lumii, Council for Foreign Relations aruncă o privire cu precădere către Asia, unde vor fi alegeri generale în Israel si Taiwan, legislative în Coreea de Sud și Singapore, precum și pentru Consiliul Legislativ in Hong Kong.

Cele mai importante summituri din 2020

Între timp, organizațiile internaționale existente nu au reușit să răspundă în mod adecvat aspirațiilor națiunilor în creștere și provocărilor pe care le prezintă schimbările climatice, protecționismul și amenințările cibernetice. „Council of Councils” a prezentat principalele summituri din noul an, pe care le consideră esențiale pentru viitorul scenei politice.

Conferința de evaluare a NPT, New York (27 aprilie – 22 mai)

La sfârșitul lunii aprilie, părțile Tratatului de Neproliferare Nucleară (TNP) se vor întâlni pentru a marca a 50-a aniversare. Întâlnirea are loc la fiecare cinci ani. NPT se bazează pe un echilibru precar între trei obiective: combaterea proliferării nucleare, dezarmarea puterilor nucleare existente și promovarea cooperării și accesului la energia nucleară pașnică.
Toți acești trei piloni slăbesc pe măsură ce statele cu arme nucleare își modernizează arsenalele și dezvoltă arme destabilizatoare, cum ar fi rachetele hipersonice; noile tehnologii cu dublă utilizare cresc riscul de escaladare. Acordurile privind controlul armelor, inclusiv Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF) și acordul nuclear din Iran, se încadrează în calea respectivă. Coreea de Nord continuă să sfideze eforturile internaționale de neproliferare.

G7, Camp David (10 – 12 iunie)

La sfârșitul primăverii, președintele american, Donald Trump găzduiește lideri din alte state dezvoltate, la Camp David, în Munții Catoctin din Maryland. Casa Albă a anunțat deja că schimbările climatice nu vor fi pe ordinea de zi, ceea ce nu este surprinzător, deoarece președintele a omis sesiunea climatică la summitul din 2019 de la Biarritz, Franța. Trump, bazat pe recentul acord comercial SUA-Mexic-Canada, ar putea face presiuni pentru acorduri comerciale similare bilaterale gestionate cu Uniunea Europeană, Regatul Unit și Japonia. În cele din urmă, Trump ar putea propune încă o dată ca G7 să readmită Rusia, care a fost suspendată din club după confiscarea din 2014 a Crimeei.

Deschiderea Adunării Generale a ONU, New York (septembrie)

Liderii mondiali se vor întâlni pentru a marca a 75-a aniversare a Națiunilor Unite atunci când se adună pentru deschiderea anuală a Adunării Generale a ONU (UNGA). Pentru a comemora ocazia, secretarul general, Antonio Guterres, a lansat ceea ce organizația numește o conversație globală, intitulată UN75, și va organiza toate evenimentele UNGA 2020 în jurul temei „Viitorul pe care îl dorim, ONU de care avem nevoie: reafirmarea angajamentului nostru colectiv pentru Multilateralism”. Acestea vor include o întâlnire la nivel înalt a liderilor mondiali din 21 septembrie, destinată să culmineze cu un document final. Cel mai important factor care determină viitorul Națiunilor Unite ar putea fi rezultatul alegerilor prezidențiale ale SUA din noiembrie 2020.

Summitul BRICS, Sankt Petersburg (iulie)

În ultimul deceniu, Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud au căutat să transforme BRICS dintr-o etichetă atrăgătoare conferită de bancherul de investiții Jim O´Neill într-o contragreutate geopolitică și economică pentru democrațiile de pe piața occidentală. În 2020, președintele rus ,Vladimir Putin, va găzdui cel de-al 12-lea summit al blocului sub sloganul banal „Parteneriatul strategic BRICS pentru stabilitate globală, securitate comună și creștere inovatoare”. Prioritățile Rusiei includ consolidarea eforturilor comune de combatere a terorismului, combaterea criminalității transnaționale, creșterea securității energetice, și extind colaborarea științifică.

COP 26, Glasgow (9 – 20 noiembrie)

Poate fi considerat cel mai important summit al anului se va desfășura în Scoția, unde națiunile se vor aduna pentru cea de-a 26-a Conferință a părților la Convenția ONU privind schimbările climatice. La cinci ani de la Acordul istoric de la Paris privind climatul, statele părți sunt pregătiți să își dezvăluie planurile de ratificare a angajamentelor asumate la COP21 la Paris, care include promisiunile de a menține creșterea medie a temperaturii globale la 1,5 ° C peste nivelurile preindustriale, cu un declin de 2 ° C. Din păcate, puține țări sunt pe cale să își îndeplinească chiar angajamentele de la Paris, iar emisiile continuă să crească. Conform recentului Raport privind emisiile înregistrate de Programul ONU pentru Mediu, lumea va trebui să reducă emisiile cu 7,6% pe an până în 2030 pentru a atinge obiectivul de 1,5 ° C.

Summitul G20, Riyadh (21 – 22 noiembrie)

Al 15-lea summit al G20 va fi organizat în Orientul Mijlociu, Arabia Saudită urmând să găzduiască primul forum mondial pentru coordonarea economică globală. Întâlnirea probabil va atrage controverse, având în presupusa complicitate a prințului moștenitor Mohammed bin Salman în uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi de la Washington Post. Ca și gazdele anterioare, Arabia Saudită a invitat o serie de state nemembre – Iordania, Singapore, Spania și Elveția – precum și o mulțime de organizații internaționale și regionale să participe.