Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Pensiunea Valea Stâncii – revenirea…

Pensiunea Valea Stâncii – revenirea acasă

De la începuturi

Curajoasă și plină de idei, istoria de antreprenoriat a dnei Svetlana Senina începe în anul 1994, când avea 21 de ani, avea planuri ambițioase, era energică și mai ales unică, pentru că atunci nu prea îndrăzneau oamenii să deschidă afaceri. „Eu am făcut acest pas, mă ocupam de vânzarea cu amănuntul, aveam două magazine în Trebujeni și Butuceni. Desigur au existat momente dificile, dar am reușit să păstrăm întreprinderea până astăzi”.

Cu o ușoară melancolie pe chip, antreprenoarea povestește: „Totul a început în anii ’90, când visam să creez ceva unic în zona noastră,  un restaurant cu specific moldovenesc sau o agropensiune turistica și toată această perioadă acest gând nu m-a părăsit”.

Astfel, doamna Svetlana ne convinge că odată ce o idee prinde rădăcini în sufletul și mintea ta, atunci ea poate rodi, dacă o alimentezi cu încredere și curaj.

„Dar viața este mai imprevizibilă decât pare, la începutul anilor 2000 traversam o perioadă dificilă pentru familia noastră și am fost forțați să plecăm din țară, așa cum făcea marea majoritate atunci. Am luat drumul străinătății, plecând spre Sankt Petersburg și ne-am oprit acolo pentru 14 ani”.

În anul 2006, doamna Valentina Senina a părăsit curtea, care astăzi e animată de vizitatori, cu doar  două genți și cu un copil de mână, soțul ei fiind deja plecat, și s-au îndreptat spre o viață mai bună. Fiind o fire energică și mereu pusă pe proiecte mari, nici acolo nu s-a mulțumit cu statut de casnică, a lucrat 2 ani alături de soț, în aceași companie, într-o sferă dificilă de lucru – electroficarea căilor ferate.

Motivată de dorința de a fi stăpâna propriei vieți și a propriilor venituri, a decis să construiască o afacere, chiar dacă se afla într-o țară străină. Cu greu, dar i-a reușit, însă nimic nu a putut liniști dorul de casă, visul de revenire, pentru că zice dna Svetlana: „Probabil că moldoveanul reușește oriunde…rădăcinile însă rămân acasă….”

Gândul de a se reîntoarce la casa părintească, dorința de a pune în practică visul unei afaceri acasă au fost mult mai puternice decât confortul pe care începuse să îl aibă în Sankt Petersburg.

Legenda Valea Stâncii

În mijlocul versanților seculari, la poalele Orheiului – Vechi, în satul Trebujeni, departe de aglomerația și rutina cotidiană, acolo unde își avuse casa bunica ei, a prins contur visul de a avea o pensiune.

Natura a fost foarte generoasă cu cei din regiunea satului Trebujeni, verdele intens al plantelor, trilul păsărilor, atmosfera idilică, toate au servit drept miză pentru a dezvolta o afacere în domeniul turismului de experință.

Toate drumurile duc spre…USAID

„Ideea de a crea o pensiune era mai veche, dar a stat mereu la coada nevoilor, modestă așteptându-și rândul, dar la mijloc a fost o întâmplare care a schimbat radical viața noastră”.

În luna octombrie a anului 2017, în timpul a  două săptămâni de concediu ca oricare moldovean, doamna Svetlana s-a întors acasă. Aici, dintr-o întâmplare norocoasă, a fost invitată de către o prietenă la inaugurarea pensiunii „Casa Verde”, renovată cu sprijinul poporului american, prin intermediul Proiectului de Competitivitate din Moldova, susținut de USAID și alți donatori.

Acolo a reîntâlnit-o pe Svetlana Lazăr, care încă în anii 2000 venise cu propunerea de a deschide o pensiune, dar atunci nu soții Senin nu erau pregătiți, în acele timpuri nu se prea vorbea despre proiecte.

„Doamna Lazăr și-a amintit de mine, de covoarele mamei, dar și de faptul că așa și nu am mai făcut nimic…”

21 octombrie 2017 – o dată de răscruce

„ În aceeași zi am venit cu doamna Lazăr și reprezentanți de la Proiectul de Competitivitate acasă la mine ca să vadă gospodăria, am povestit câte ceva din istoria casei, iar la finalul turului prin curte, am fost anunțată că acest proiect ia sfârșit pe 26 octombrie și că avem la dispoziție 5 zile pentru a pregăti toate actele și conceptul”.

5 zile în care moldoveanca a pregătit tot, în care a reușit să depună dosarul și să participe la acel proiect. 5 zile în care o idee modestă a prins formă și conținut, dar mai ales a prins aripi.

„Cerințele erau să păstrăm tot ce era posibil de păstrat autentic. La început aveam îndoieli, dar odată ce am început a lucra cu echipa USAID am fost întâmpinată ca un membru al familiei, m-a încurajat deschiderea lor, suportul la fiecare moment din proces, disponibilitatea de a oferi cele mai bune soluții sau recomandări”.

Echipa de arhitecți, designeri, consultanți, asistenți tehnici, toate au servit drept piatră de temelie și reper pentru a munci asupra unui proiect nou, asupra unui proiect turistic autentic, care să completeze lista destinațiilor în zona Orheiului Vechi.

„Toată echipa a fost mereu alături de mine, m-au promovat, ceea ce constituie un suport care nu are echivalent financiar, dar valoarea căruia e colosală”.

Lucrările în cadrul pensiunii au fost realizate în lemn, preoponderent lucrare manuală, geamurile și ușa casei vechi, moștenite de la bunica proprietarei au fost restaurate, astfel păstrând valoarea istorică a acestora dar și autenticitatea arhitecturală.

Lucrările au demarat în mai 2018, iar în iunie 2019 a fost inaugurată pensiunea.

„Nu pot să redau ce înseamnă puterea unei echipe. În ultima săptămână  înainte de lansare, în curtea noastră încă se făceau lucrări de betonare și finisare, totul arăta departe de a fi ordonat, iar vineri dimineață, în ziua inaugurării, totul arăta impecabil. Au fost emoții pe care nu le pot descrie acum, totul pur și simplu s-a întâmplat ca într-o poveste”.

Lucrările de reconstrucție au durat peste 12 luni, valorând peste 150.000 de dolari, dintre care Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și alți donatori, au alocat aproximativ 15.000 de dolari.

Proiectul de Competitivitate din Moldova oferă consultanță profesionistă și expertiză

Adițional, Proiectul de Competitivitate din Moldova a oferit asistență tehnică și consultanță în realizarea expertizelor de design și arhitectură, dar și pentru promovarea pensiunii rurale, au creat logotipul, site-ul, elemente de vizibilitate, au asigurat sesiuni foto – toate pentru a ambala integral acest produs turistic și pentru a-l poziționa pe piața industriei de turism.

„Proiectul de Competitivitate continuă să ne ofere asistență, iar nouă asta ne prinde foarte bine. Acum, la pensiune urmează să vină un bucătar profesionist care să ne ghideze în crearea meniului propriu Valea Stâncii. Vrem să schimbăm aranjamentul, denumirile, să facem o stilizare a rețetelor și îmbogățirea a sortimentului, așa încât să devenim atractivi pentru turiști, La  capitolul vinuri, tot ghidați de proiect am avut în vizită un sommelier, care ne-a ajutat să selectăm vinurile și să le putem propune frumos clienților noștri ”.

De asemenea, proprietarii au beneficiat de expertiza unui specialist în flora și fauna zonei Orheiul Vechi, venit din România. Totodată, pensiunea a fost dotată cu binocluri, i-a fost creată harta turistică, așa încât vizitatorii să poată trăi frumos experiența zonei.

„Fără de acest proiect, probabil, nici noi nu eram aici, în țară, pentru că grație Proiectului de Competitivitate și a sprijinului oferit de poporul american noi am revenit acasă, suntem afirmați prin realizarea acestui proiect, ne simțim respectați și ne simțim bine, aici, acasă. Mai mult, după această colaborare am înțeles că nu-i greu să inițiezi o afacere aici, acasă, atâta timp cât în ajutor vin aceste proiecte, din partea noastră se cere doar dorință, dedicație și în rest se pot face toate. Aceste proiecte sunt o mare șansă pentru cei care au idei bune” – cu mult entuziasm a spus doamna Svetlana Senina, proprietara pensiunii Valea Stâncii.

Acest material a fost produs de Ambasada Statelor Unite în Republica Moldova.
Aflați mai multe detalii pe www.sua.md.