Linkuri accesibilitate

Președintele turc Erdogan i-a mulțumit lui Igor Dodon pentru extrădarea profesorilor turci de la liceele Orizont


Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, (stânga) îl întâmplină pe omologul său moldovean, Igor Dodon, la Ankara. 30 decembrie 2019
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, (stânga) îl întâmplină pe omologul său moldovean, Igor Dodon, la Ankara. 30 decembrie 2019

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a mulțumit omologului său moldovean, Igor Dodon, pentru extrădarea unor profesori turci de la liceele Orizont și i-a cerut ajutorul să subordoneze statului turc școlile afiliate adversarului său politic, clericul Fetullah Gulen.

Potrivit unui comunicat de presă apărut pe site-ul președinției turce, semnalat de Unimedia.md, Erdogan i-a adresat mulțumirile lui Dodon la recenta vizită în Turcia a liderului moldovean, la 30 decembrie.

Erdogan a spus cu aceeași ocazie că liceele Orizont ar trebui transferate, cu ajutorul Ministerului moldovean al Educației, unei fundații subordonate regimului de la Ankara, Maarif.

Extrădarea profesorilor turci în 2018, urmată de judecarea și condamnarea lor pentru terorism în Turcia, a avut loc înaintea vizitei lui Erdogan la Chișinău, din octombrie 2018, și a fost criticată de apărătorii drepturilor omului din Turcia, Moldova și alte țări.

În iunie 2019, CEDO a declarat expulzarea drept ilegală. În propria lui relatare pe Facebook despre întâlnirea cu Erdogan, de la 30 decembrie, președintele Dodon nu a menționat subiectul extrădării profesorilor turci printre cele discutate cu gazda sa din Turcia, iar din comunicatul turcesc lipsește vreo referință la eventuale comentarii ale lui Dodon pe această temă.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG