Linkuri accesibilitate

Recep Erdogan a cerut reorganizarea liceelor Orizont, ce va face Igor Dodon (VIDEO)


Filiala de la Ceadîr Lunga
Filiala de la Ceadîr Lunga

Deputatul PAS, Igor Grosu, fost viceministru al educaţiei, se declară convins că un eventual transfer al instituțiilor private din rețeaua Orizont spre fundația Maarif, subordonată regimului de la Ankara, va însemna de fapt lichidarea acestor licee.

La Chişinău, opoziţia parlamentară a anunţat că a cerut Ministerului Educaţiei explicaţii pe marginea viitorului liceelor Orizont, după ce în cadrul recentei vizite la Ankara a preşedintelui moldovean Igor Dodon preşedintele turc i-a solicitat transferul acestor instituţii către fundaţia Maarif din Turcia. Şapte profesori de la această reţea de licee, finanţată de mișcarea clericului exilat turc Fethullah Gulen şi considerate parte a unei organizații teroriste de regimul președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, au fost expulzaţi în septembrie 2018 din R. Moldova la cererea regimului de la Ankara, ajungând în închisorile din Turcia. Printr-o deciziei din vara anului 2019, Republica Moldova a a fost condamnată de CEDO pentru încălcarea drepturilor celor șapte cetățeni turci. Opoziţia parlamentară de la Chişinău se teme că, prin solicitarea curentă a preşedintelui turc adresată autorităţilor moldovene, s-ar urmări lichidarea acestor instituţii de învăţământ.

Recep Erdogan a cerut reorganizarea liceelor Orizont, ce va face Igor Dodon
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:02 0:00
Link direct



Într-un briefing comun cu Igor Dodon ţinut la Ankara, în timp ce acesta îşi încheia vizita în Turcia, liderul turc, Regep Tayyip Erdogan, i-a mulţumit explicit Republicii Moldova pentru ceea ce a anumit „sprijinul enorm în lupta împotriva FETÖ”, adăugând că se aşteaptă ca şcolile din R. Moldova asociate acestei mişcări să fie transferate către fundaţia Maarif din Turcia.

Iată declaraţia integrală a preşedintelui turc din briefingul comun cu Igor Dodon:

„Moldova ne-a sprijinit enorm în lupta noastră împotriva FETÖ și vreau să mulțumesc pentru acest important suport. Noi așteptăm ca școlile FETÖ să fie transferate către Fundația Maarif din ţara noastră. Ministrul Educației din Moldova și Fundația Maarif vor coopera pentru a face pașii necesari înainte.”

Igor Dodon a preferat să ignore subiectul în discursul său din aceiaşi conferinţă, menţionând în schimb un altul, legat de un transfer de cetăţeni spre Moldova.

„Pe 24 decembrie, datorită suportului personal al dlui Erdogan, în R. Moldova s-a întors o familie cu doi copii mici, Dle preşedinte, vreau să vă mulţumesc personal pentru acest suport.”


Deputatul Blocului ACUM, fracţiunea Partidului Acţiune şi Solidaritate, Igor Grosu, ne-a spus astăzi că a semnat, împreună cu alţi câţiva deputaţi de opoziţie, şi a trimis ministrului educaţiei, Corneliu Popovici, un demers prin care îi cere acestuia explicaţii pe marginea solicitării preşedintelui turc.

Igor Grosu
Igor Grosu

„Mulţumirile adresate de către preşedintele Turciei în adresa dlui Dodon confirmă ceea ce am ştiut - că Igor Dodon a avut o contribuţie la expulzarea profesorilor turci, probabil unul din preţuri fiind reparaţia preşedinţiei. Doi, acum urmează instituţiile. Chiar astăzi am trimis o solicitare către ministrul educaţiei, să ne explice ce înseamnă acest transfer. Trebuie să fim atenţi, pentru că toate vor duce fie către lichidarea acestor instituţii, fie la transformarea lor în ceea ce-şi doreşte dl Erdogan. Trei, prin analogie priviţi ce se întâmplă în România.


Turcia a întreprins acţiuni similare la adresa angajaţilor din aceeaşi reţea din România, dar solicitarea s-a soldat cu refuzul justiţiei.

Domnul Dodon ne demonstrează însă că este vasalul lui Erdogan...


Domnul Dodon ne demonstrează însă că este vasalul lui Erdogan. Cred că riscă mult – vor riposta părinţii, vom riposta noi, clasa politică care înţelege către ce duc aceste acţiuni. Să vedem dacă e gata să plătească acest preţ.”

Tot fostul viceministru al educației, Igor Grosu a mai declarat: „Au mai fost asemenea demersuri din partea autorităţilor turce, dar noi nu le-am dat curs, pentru că ele sunt instituţii private care activează conform legislaţiei R. Moldova. Acum, profesori şi instituţii de învăţământ ajung să fie monedă de schimb între un dictator, cum e Erdogan, şi unul care, deşi e slab, îi place să se erijeze în ipostaza de dictator.”


În toamna lui 2018, Chişinăul a expulzat, la cererea regimului de la Ankara, şapte profesori turci angajaţi ai rețelei de licee înființată de Abdullah Gulen, în cadrul unei operaţiuni coordonate de guvernarea democrată, iar Igor Dodon, care nu-şi ascunde prietenia cu liderul de la Ankara, şi-a declinat orice implicare. Opoziţia l-a suspectat însă şi atunci că, prin acea expulzare, ar fi plătit pentru finanțele turcești de care a beneficiat la renovarea sediului președinției, avariat de protestele din aprilie 2009.

Viaţa după CEDO
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:12:29 0:00


Între timp, profesorii expulzaţi din Moldova au fost întemnițați de autoritățile turce pentru presupusa apartenență la rețele teroriste, iar odată cu instalarea guvernului Sandu, procuratura pornise în sfârşit o anchetă în care îi ancheta pe câţiva foşti şefi de la SIS şi Biroul Migraţiune şi Azil. Nu se ştie care va fi soarta dosarului după consolidarea guvernării socialiste.

Previous Next

XS
SM
MD
LG