image
Sursa foto: AP

Kim Jong-Un își anulează discursul de Anul Nou pentru prima dată după 2013; Care e motivul

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, pare a fi decis să nu-și pronunțe discursul său de Anul Nou, programat pentru 1 ianuarie 2020, la doar câteva ore după ce a evocat „noua armă strategică” a regimului de la Phenian și a pus capăt moratoriului asupra testelor nucleare, informează Agerpres.

Alegerea, conform analiștilor politici, este una deliberată, pentru a evita admiterea de erori în politica diplomatică cu Washingtonul.

Kim Jong-Un pronunţa acest discurs în fiecare an din 2013, o tradiţie moştenită de la bunicul său, Kim Ir-Sen, fondatorul Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC).

În cursul acestui moment-cheie al calendarului politic, sunt trecute în revistă evenimentele petrecute şi prezentate obiectivele. Textul integral al discursului este publicat în organul partidului. Numai că, în acest an, nu a avut loc difuzarea acestui discurs de către televiziunea oficială nord-coreeană nici dimineaţa şi nici la prânz.

În locul acestuia, televiziunea oficială a difuzat un lung discurs citit de liderul nord-coreean în cursul sesiunii plenare a Comitetului Central al Partidului Muncitorilor, sesiune ce a durat patru zile.

În alte imagini, Kim Jong-Un se adresează înalţilor responsabili ai partidului și declară că Phenianul nu se mai consideră legat de moratoriul asupra testelor nucleare şi a rachetelor balistice intercontinentale, ameninţând că va face o demonstraţie a "unei noi arme strategice".

Este o cotitură în politica diplomatică dusă de doi ani de Coreea de Nord, care nu a obţinut o relaxare a sancţiunilor internaţionale şi nici nu a luat măsuri suficiente în favoarea denuclearizării pentru a convinge SUA.

Park Won-gon, profesor de studii internaţionale în cadrul Universităţii Handong din Coreea de Sud, a apreciat că această schimbare de format ar putea avea ca obiectiv evitarea unei situații care „l-ar pune în încurcătură” pe Kim Jong-Un.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: