(Sondaj BOP) Veniturile moldovenilor, între ciocan și nicovală: Sărăcia, prețurile mari și corupția, cele mai mari probleme cu care se confruntă cetățenii

Pe cetățenii Republicii Moldova îi îngrijorează cinci categorii majore de lucruri. Cel puțin asta arată datele sondajului Barometrul Opiniei Publice, realizat de compania iData la solicitarea Institutului pentru Politici Publice.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit datelor, aproape 60% dintre cetățeni sunt îngrijorați de sărăcie, iar jumătate - de prețurile mari la bunuri și servicii.

Viitorul copiilor, corupția și șomajul sunt alte categorii care s-au evidențiat la această întrebare. La polul opus, cetățenii sunt într-o măsură foarte mică îngrijorați de relațiile interetnice, calamități naturale, foamete, instaurarea unei dictaturi, izbucnirea unui război în zonă sau de lipsa încălzirii în perioada rece a anului.

Puțin peste un sfert din moldoveni sunt într-o oarecare măsură mulțumiți de felul în care trăiesc (28.3%), iar 34.8% - într-o oarecare măsură nu sunt mulțumiți. Ceea ce-i mulțumește mai mult pe cetățeni e propria locuință – peste 70%, transportul public, curățenia și îngrijirea localității și educația – aproape câte 50% din respondenți.

Ceea ce-i nemulțumește cel mai mult sunt: politica și nivelul veniturilor – circa 75%, asistența medicală, de asemenea, este un aspect ce nemulțumește într-o măsură mult mai mare decât mulțumește populația.

La nivel personal, respondenții consideră preponderent că viața lor este mai bună față de anul precedent. La 28.2% există îmbunătățiri, la 54.9% - situația a rămas la fel, iar la 16.2% - situația s-a înrăutățit.

Privind în perspectiva următorului an, aproape jumătate din respondenți (46.2%) consideră că situația lor personală va fi una mai bună și doar 10.5% consideră că ea se va înrăutăți. În același timp, 12.3% nu au putut răspunde la această întrebare.


Pub