Linkuri accesibilitate

„Adolf Hitler și Iosif Stalin s-au înțeles să înceapă cel de-a Doilea Război Mondial. Acesta este adevărul”


Semnarea pactului Molotov-Ribbentrop
Semnarea pactului Molotov-Ribbentrop

Ambasadorii american și german din Polonia au intervenit pe rețelele de socializare pentru a apăra Varșovia în disputa cu Rusia despre cine este de vină pentru începerea celui de-al Doilea Război Mondial.

Ambasadorul Germaniei, Rolf Nikel, și ambasadoarea americană în Polonia, Georgette Mosbacher, au spus ambii că Germania și Uniunea Sovietică s-au înțeles să înceapă războiul în 1939, ceea ce a dus la moartea a zeci de milioane de oameni în Europa.

URSS împreună cu Germania au participat la divizarea brutală a Poloniei...

„Stimate președinte [Vladimir] Putin, a spus Mosbacher, Adolf Hitler din Germania și Iosif Stalin din Uniunea Sovietică s-au înțeles să înceapă cel de-a Doilea Război Mondial”, a scris pe Twitter ambasadoarea Statelor Unite la Varșovia. Ea a spus că „acesta este adevărul”, iar „Polonia a fost victima acestui conflict oribil”.

Ambasadorul Nikel a spus, la rândul său, că poziția guvernului său este clară: „Pactul Molotov-Ribbentrop a servit pentru pregătirea invaziei criminale a Germaniei naziste împotriva Poloniei. URSS împreună cu Germania au participat la divizarea brutală a Poloniei”.

Declarațiile lor pe rețele sociale au venit după ce liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a dat vina pe Polonia că ar fi provocat începutul războiului în care au fost uciși 6 milioane de polonezi sau 17% din populația de dinainte de război. Uniunea Sovietică a avut aproximativ 20 de milioane de morți în război, jumătate dintre ei fiind civili și reprezentând aproximativ 11% din populație.

Bătaia verbală asupra istoriei a fost declanșată la 19 decembrie, când Putin la o conferință de presă a negat faptul că Pactul Molotov-Ribbentrop din 1939 dintre Germania și Uniunea Sovietică a fost încheiat în pregătirea războiului.

În septembrie, Putin denunțase o rezoluție a Parlamentului European în care se afirmă că Uniunea Sovietică este parțial responsabilă pentru izbucnirea celui de al Doilea Război Mondial, alături de Germania nazistă. Rezoluția UE a menționat că pactul avea să împartă Europa „între cele două regimuri totalitare” ale Germaniei naziste și Uniunii Sovietice. Putin a catalogat-o drept „prostie”.

În schimb, președintele rus a declarat că Polonia ar fi vinovată pentru izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, opinie pe care Ministerul rus de Externe a repetat-o și în decembrie.

Această presiune nu se află pe scena istorică, ci pe scena geopolitică modernă...

Ca răspuns, premierul polonez Mateusz Morawiecki a emis o declarație de patru pagini, acuzându-l pe Putin că minte în mod deliberat cu privire la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, în efortul de a devia presiunile internaționale asupra acțiunilor Moscovei.

„Președintele Putin a mințit despre Polonia în numeroase rânduri și a făcut-o întotdeauna în mod deliberat”, a spus Morawiecki. „De obicei se întâmplă într-o situație în care autoritățile din Moscova simt presiunea internațională cauzată de acțiunile sale. Iar această presiune nu se află pe scena istorică, ci pe scena geopolitică modernă”, scrie premierul de la Varșovia.

Anul acesta, în luna mai, se vor sărbători 75 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, eveniment pe care Kremlinul se așteaptă să-l folosească în propriul beneficiu de imagine, organizând o serie amplă de manifestări la care a invitat importanți lideri ai lumii.

XS
SM
MD
LG