Două jurnaliste de investigație, intimidate și amenințate cu răfuiala fizică // CIJM a depus o plângere la IGP

Anticoruptie.md
31/12/2019

Centrul de Investigații Jurnalistice a depus, la 30 decembrie, o plângere la Inspectoratul General de Poliție, în legătură cu câteva cazuri de intimidare și amenințări cu răfuiala fizică a două jurnaliste de investigație. Președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a fost intimidată și amenințată cu răfuiala fizică, printr-o scrisoare, primită prin poștă, iar din numele redactorei portalului Anticoruptie.md, Mariana Colun, au fost trimise, la câteva redacții, scrisori cu CD-uri care conțineau viruși. Marți, 31 decembrie, mai multe organizații de media au condamnat, printr-o declarație comună, acțiunile de intimidare la adresa jurnaliștilor și au cerut MAI să investigheze cazurile și să depisteze persoanele care au comis aceste fapte.        

Scrisoarea expediată Corneliei Cozonac, semnată cu numele Boris Leancă, pare a fi o adresare de la Elena Băncilă (care este numele unei jurnaliste), către un bărbat, numit Borea, căruia îi solicită un serviciu, care constă în răfuiala fizică prin diferite modalități cu Cornelia Cozonac. În text se utilizează un limbaj licențios. „[......] este una Cornelia Cozonac (...) și vreau să-mi găsești ceva pentru ea. Niște narcotice s-o adormim pe undeva”, se arată în scrisoare.

Chiar dacă pe plic este indicat că expeditor este Boris Leancă, în scrisoare autoare este Elena Băncilă, care se adresează către Boris, atât textul de pe plic, cât și din scrisoare pare a fi scris de o singură persoană.

În același timp, la 18 decembrie 2019, în cutia poștală a mai multor redacții, între care Ziarul de Gardă și portalul deschide.md, au fost depuse plicuri, pe versoul cărora, în calitate de expeditor era notat numele redactorei CIJM, Mariana Colun, precum și adresa Centrului de Investigații Jurnalistice. În acele plicuri au fost incluse câte un DVD pe care se conțineau mai multe poze, aparent efectuate în penitenciar, dar și mai mulți viruși electronici/programe dăunătoare la care a reacționat sistemul de protecție a sistemului de operare a calculatorului.

Jurnalistele Cornelia Cozonac și Mariana Colun au depus o plângere la Inspectoratul General al Poliției și cer oamenilor legii să identifice persoanele care le-au utilizat numele fără acordul lor, cu scopul de a „infecta cu programe malițioase computerele din redacții și/sau pentru a altera integritatea informației”. Și organizațiile neguvernamentale de media se arată îngrijorate de acțiunile unor persoane anonime care intimidează jurnaliștii și redacțiile acestora și solicită Ministerului Afacerilor Interne să identifice aceste persoane și să le sancționeze în conformitate cu legislația în vigoare.  

Anticoruptie.md
31/12/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii