Rusia și Ucraina au semnat un acord pe cinci ani privind tranzitul de gaze începând cu 1 ianuarie 2020

Rusia și Ucraina au semnat un pachet de documente care permit continuarea tranzitului de gaz rusesc pe teritoriul ucrainean după 31 decembrie 2019. Acest subiect a fost raportat de Gazprom, scrie Meduza.

Foto: https://biz.liga.net/

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a spus că un nou contract pe cinci ani va permite Ucrainei să câștige șapte miliarde de dolari. Potrivit lui Zelenski, acesta poate fi prelungit cu încă 10 ani.

RBC, citând Gazprom, notează că, la încheierea unui nou contract, părțile nu au convenit să reia livrările directe de gaz rusesc în Ucraina.

Contractul anterior de zece ani pentru tranzitul gazelor rusești prin Ucraina expiră la 1 ianuarie 2020.

La sfârșitul lunii decembrie, Rusia și Ucraina au convenit să semneze un nou contract pe cinci ani. În cadrul acordului, Gazprom a plătit Naftogaz 2,9 miliarde de dolari drept compensație, așa cum a decis arbitrajul de la Stockholm.

Cu toate acestea, Naftogaz s-a angajat să retragă alte procese împotriva Gazprom și să nu prezinte altele noi.

Amintim că Republica Moldova a fost una din țările afectate de incertidudinea Rusiei și Ucrainei în ceea ce privește semnarea unui nou acord de livrare a gazelor.

În acest sens, autoritățile moldovenești au depus efort pentru a găsi soluții alternative în cazul în care acordul dintre aceste două state risca să nu fie semnat. Este vorba despre livrarea gazelor naturale prin Culoarul Transbalcanic prin care Turcia, Bulgaria, Romania, Ucraina și Republica Moldova urma să asigure reversul gazelor naturale.

Totodată, în cadrul ședinței Guvernului din 11 decembrie a aprobat semnărea Acordului de suport al proiectului și rambursare Instrument de procurare a gazelor în situație de urgență” dintre Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

În acest sens, premierul Ion Chicu și directorul general BERD pentru Europa de Est și Caucaz, Matteo Patrone, au semnat după ședința Executivului, un aranjament financiar care va permite procurarea rezervelor de gaze naturale, în valoare de 50 milioane de dolari, în scopul aprovizionării cu gaze naturale a R. Moldova, în caz de necesitate.


Pub