Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ucraina și Rusia au semnat…

Ucraina și Rusia au semnat un acord privind tranzitul gazelor naturale

Ucraina și Rusia au semnat contracte necesare pentru continuarea tranzitului de gaze naturale rusești către Europa prin Ucraina, începând cu 1 ianuarie 2020, a anunțat Hromadske.

Anunțul a fost făcut de președintele Ucrainei Vladimir Zelensky. Ulterior, informația a fost confirmată de șeful de la „Gazprom” Alexei Miller, precum și de directorul executiv al „Naftogaz” Yuri Vitrenko, care au semnat contractele din partea Ucrainei și Rusiei.

Negocierile privind semnarea contractelor au avut loc aproximativ patru zile consecutive.

Partea ucraineană a semnat Acordul după-amiaza zilei de 30 decembrie la Viena, iar Rusia a semnat seara, la Sankt-Petersburg. După semnarea documentelor de către ambele părți, Acordul a devenit valabil.

Acordurile privind tranzitul gazelor naturale au fost semnate în cadrul acordurilor din 20 decembrie, la Minsk. Potrivit acestora, Rusia a fost de acord să continue tranzitul de gaze naturale prin Ucraina pe o perioadă de cinci ani, cu o posibilă prelungire a contractului pentru încă zece ani. La rândul său, Ucraina a fost de acord să cedeze o parte din cerințele sale Gazprom-ului în cadrul arbitrajelor și investigațiilor antitrust.

În 2020 volumul tranzitului va fi de 65 de miliarde de metri cubi de gaz, iar în următorii patru ani – 40 de miliarde de metri cubi. Pentru comparație, acordurile de tranzit de gaze, care au funcționat înainte de sfârșitul anului 2019, prevedeau un volum de tranzit de 60 de miliarde de metri cubi (cu
posibilitatea de a crește capacitatea de tranzit pină la 80-90 de miliarde de metri cubi).