10:24:46 23.04.2024
Stiri

Treisprezece lucruri necunoscute despre Ötzi, Omul Ghețurilor

Știri 31.12.2019 16:01 Vizualizări2006 Autor: Ziarul National
Treisprezece lucruri necunoscute despre Ötzi, Omul Ghețurilor


Pe 19 septembrie 1991, doi germani aflaţi într-o excursie în Alpii Ötztal din Tirolul de Sud au observat ceva în zăpadă. Apropiindu-se, şi-au dat seama că era vorba de un cadavru. La început au crezut că e vorba de rămăşiţele unui alpinist ghinionist, dar de fapt tocmai descoperiseră una dintre cele mai vechi şi mai bine păstrate mumii din lume.

Vă prezentăm câteva din faptele puţin cunoscute despre Ötzi:

1. Un lanţ de coincidenţe a permis cadavrului să rămână într-o stare atât de bună:trebuie să fi fost acoperit de zăpadă la scurt timp după moarte, şi apoi de gheaţă;corpul zăcea într-un loc mai adânc, astfel nu a fost ridicat la baza gheţarului odată cu creşterea nivelului gheţii; corpul a fost expus la soare şi vânt doar pentru o perioadă scurtă de timp, în 1991, înaintea descoperirii sale.

2. Un reporter austriac, Karl Wendl, a fost primul care a denumit mumia „Ötzi”, după numele munţilor unde a fost găsită. Conform unei rezoluţii a guvernului provincial din Tirolul de Sud, numele oficial al mumiei este „Der Mann aus dem Eis".

3. La scurtă vreme după recuperarea mumiei din pământ, a izbucnit o controversă cu privire la apartenenţa acesteia: dacă fusese descoperită pe pământ austriac sau italian. La 2 octombrie 1991 s-a stabilit că mumia se afla la aproape 100 de metri de graniţă, pe sol italian.

4. Daterea cu carbon a stabilit că Ötzi a trăit acum circa 5.000 de ani, într 3.350 şi 3.100 î.Hr.

5. Conform ultimelor cercetări, Ötzi avea ochi căprui, nu albaştri aşa cum s-a crezut iniţial.

6. Bărbatul avea circa 1.60 m înălţime şi 50 de kilograme.

7. Omul Gheţii nu avea măselele de minte, avea carii şi alte probleme dentare, dar cu toate acestea avea toţi dinţii atunci când a murit, în jurul vârstei de 45 de ani.

8. Ötzi suferea de o anomalie anatomică rară: îi lipsea a douăsprezecea pereche de coaste.

9. La ultima sa masă, Ötzi a mâncat terci de grâu, carne şi legume.

10. În stomacul mumiei au fost descoperite 30 de tipuri diferite de polen, provenite din mâncarea şi apa consumate, dar şi din aer. Prezenţa polenului indică faptul că bărbatul a murit în primăvară sau la începutul verii.

11. Corpul lui Ötzi era acoperit cu peste 50 de tatuaje făcute prin incizii fine frecate cu cărbune. Plasarea liniilor pe corp sugerează că tatuajele aveau ca scop tratarea durerii. Zonele tatuate corespund liniilor de acupunctură, astfel că teoria conform căreia acupunctura a apărut în Asia acum 3.000 de ani a fost zdruncinată.

12. Ötzi a fost implicat într-o luptă cu puţin timp înainte de moarte. Una dintre artere i-a fost străpunsă de o săgeată, şi a suferit de asemenea o lovitură la cap.

13. După descoperirea mumiei, au apărut numeroase zvonuri cu privire la existenţa unui blestem asemănător celui al lui Tutankhamon. Şapte persoane implicate în recuperarea mumiei sau în cercetările ulterioare au murit, inclusiv Helmut Simon, unul din cei doi oameni care au descoperit mumia. Corpul acestuia a fost descoperit blocat în gheaţă (ca şi Ötzi) în 2004.

Sursă: news.discovery.com


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md