Linkuri accesibilitate

ONG-urile de media solicită MAI să identifice persoanele anonime care intimidează jurnaliștii și redacțiile


Organizațiile neguvernamentale de media se declară îngrijorate de acțiunile unor persoane anonime care intimidează jurnaliștii și redacțiile. ONG-urile solicită Ministerului Afacerilor Interne să identifice aceste persoane și să le sancționeze în conformitate cu legislația în vigoare, informează agenția IPN.

Într-un comunicat de presă semnat de mai multe ONG-uri din domeniul media se arată că directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM), Cornelia Cozonac, a recepționat o scrisoare în care este intimidată și amenințată cu răfuiala fizică, prin utilizarea unui limbaj licențios. Persoana care a trimis scrisoarea a semnat cu numele jurnalistei Elena Băncilă. Într-un alt caz recent, o scrisoare care conținea DVD-uri cu diferiți viruși a fost expediată redacțiilor Ziarul de Gardă și portalului Deschide.md de pe adresa CIJM, iar persoana care a expediat scrisorile a semnat cu numele jurnalistei Mariana Colun.

Organizațiile semnatare menționează că jurnalistele Cornelia Cozonac și Mariana Colun s-au adresat cu plângeri la poliție, în care susțin că datele cu caracter personal, cum ar fi numele, prenumele, adresele lor de serviciu au fost utilizate de către persoane necunoscute fără acordul lor, cu scopul de a „a infecta cu programe malițioase computerele din redacții și/sau pentru a altera integritatea informației”.

Organizațiile semnatare sunt: Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Independente, Asociația Presei Electronice, Centrul de Investigații Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociația Telejurnaliștilor Independenți, Centrul „Acces-Info” şi RISE Moldova.

XS
SM
MD
LG