/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Legea-i lege, dar nu și pentru unii vânzători de petarde. Aceștia vând ilegal produse pirotehnice

missing
31 decembrie 2019, ora 08:47

Legea-i lege, dar nu și pentru unii vânzători de petarde. Potrivit reprezentanților Direcției Poliției Chișinău, săptămâna trecută au fost înregistrate opt cazuri de comerț neautorizat. Se întâmplă chiar și după o serie de avertizări în adresa vânzătorilor care nu se supun regulilor. Zeci de oameni continuă să vândă articole pirotehnice în plină stradă. Câțiva comercianți certați cu legea au ajuns și în obiectivul echipei TV8. Unii s-au îndreptățit, alții au recunoscut că aceasta ar fi soluția de a câștiga niște bani pentru a le mai acoperi din nevoi.

În patru cazuri au fost întocmite procese verbale și aplicate amenzi, iar în patru cazuri trimise în instanța de judecată, deoarece au fost ridicate un număr impunător de obiecte birotehnice, pentru a fi confiscate”, Alexei Grosu, șef-adjunct, IP. Chișinău.

În pofida amenzilor aplicate și a măsurilor luate, produsele pirotehnice pot fi găsite cu ușurință în zona Pieței Centrale din capitală. Fără a ști că sunt filmați vânzătorii își prezintă marfa fără rețineri.

„La ce preț petardele? 10 lei – pachetul. Mai mari nu aveți? Nu. Sunt puternice? Da, puternice.”

În momentul în care ne-am apropiat de vânzătoare cu camera la vedere, însă, femeia a început să-și ascundă produsele. Pe unele le-a pus în pungi, iar altele au ajuns chiar și prin buzunare.

„Aveți certificate speciale pentru aceste..? Nu avem. De ce? Este interzis. Noi avem credite, datorii toată Moldova. Dă-ne pace.”

La o distanță de doar cinci metri un alt comerciant a expus articole pirotehnice la vânzare, fiind constrâns de povara grijilor.

„De ce vindeți petarde fără niciun act? Mai bine să umblăm să furăm?”

O tarabă imporvizată am suprins și în sectorul Rîșcani al capitalei. Vânzătorul ne-a spus deschis că nu are vreun act care să-i permită activitatea.

„De unde le aduceți? Ucraina. Aveți vreun act pe ele? Nu.”

Conform datelor poliției, amenda pentru comercializarea articolelor pirotehnice în piețe sau în afara unităţilor comerciale autorizate este de cel mult 10 mii de lei.  În Chișinău sunt patru magazine ce au dreptul să comercializeze produse pirotehnice. Cel mai des, folosirea imprudentă a materialelor pirotehnice provoacă traume la mâini și picioare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram