/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Criza a fost depășită! Ucraina și Rusia au semnat contractul pentru tranzitul gazului

missing
31 decembrie 2019, ora 09:55

Conducătorii „Gazprom” și „Naftogaz” au semnat contractul de tranzit al gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei. Înțelegerile au fost făcute pentru o perioadă de cinci ani.

A fost pentru prima dată când Ucraina a mers la negocieri de pe poziții puternice.  Acest compromis este rezultatul unei munci titanice a unei echipe mari, de la președintele și Guvernul Ucrainei până la simplii angajați ai Naftogaz”, a scris astăzi pe Facebook Andrei Kobolyev, directorul companiei „Naftogaz”.

Acesta a  mulțumit partenerilor străini, care au susținut Ucraina și s-au implicat în aceste negocieri complicate cu Rusia, în special autorităților SUA.

Contractul dintre Rusia și Ucraina a fost semnat ieri și prevede pomparea a 65 de miliarde de metri gubi de gaz în 2020 și câte 40 de miliarde de metri cubi de gaz în următorii patru ani. Contractul este întocmit pentru o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea de a fi prelungit, cu aceleași condiții pentru încă zece ani.

Amintim că Guvernul de la Chișinău a pregătit soluții de rezervă în cazul în care Ucraina și Rusia nu ar fi ajuns la un consens privind tranzitul gazului. A fost semnat și un acord cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind accesarea unui credit de 50 de milioane de euro pentru achiziția gazelor naturale în caz de situație excepțională.

Premierul Ion Chicu i-a cerut ministrului Finanțelor, Serghei Pușcuța să notifice BERD-ul despre faptul că Guvernul nu va aplica Aranjamentul referitor la scrisoarea de garanție pentru creditare.

Condițiile creditului oferit de BERD pentru achiziția gazelor naturale. Un avans de jumătate de milion de euro îl plătim imediat

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram