image
Sursa foto: Igor Dodon//Facebook

Combinatorul anului

În decursul unui an, din oponent politic declarat pentru PDM și Blocul ACUM, Igor Dodon a reușit scape, la 14 iunie, de Vladimir Plahotniuc și demită, pe 12 noiembrie, Guvernul Maia Sandu, ajungând dețină puterea deplină în Republica Moldova.

PSRM a obținut 36 de mandate în urma alegerilor legislative din februarie 2019. Coaliția cu Blocul ACUM (Platforma DA și PAS) a instalat-o, la 8 iunie, pe Zinaida Greceanîi, președinta socialiștilor, în fotoliul de spicher al Parlamentului.

După alegerile locale din octombrie curent, de asemenea, în urma unui pact de neagresiune cu cei din Blocul ACUM, socialiștii au ajuns să dețină majoritatea în 13 consilii raionale. În plus, socialiștii au acumulat cele mai multe voturi în Consiliul Municipal Chișinău, inclusiv fotoliul de primar al Capitalei. Este pentru prima dată în istoria recentă când Chișinăul este condus de un primar rusofil, Ivan Ceban.

După demisia Guvernului Maia Sandu, la 12 noiembrie, Igor Dodon și-a făcut pe deplin hatârul. El și-a mutat în Casa Guvernului echipa de la Președinție, racolată timp de peste un an. Cabinetul scos de Igor Dodon în decurs de 48 de ore după demiterea executivului Maia Sandu a fost alcătuit din șase foști consilieri prezidențiali – Corneliu Popovici, Aureliu Ciocoi, Pavel Voicu, Victor Gaiciuc, Viorica Dumbrăveanu și Ion Perju.

Autor: Ilie Gulca

Noutăţile partenerilor

comentarii: