Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.12.2019

Modificarea tarifelor pentru prestarea serviciului de transport a gazelor naturale nu vor influenta tarifele pentru consumatorii finali

Modificarea tarifelor pentru prestarea serviciului de transport a gazelor naturale nu vor influenta tarifele pentru consumatorii finali

SRL „Moldovatransgaz” informează că modificarea tarifului pentru prestarea serviciului de transport gaze naturale pentru consumatorii Republicii Moldova, propus pentru examinare în cadrul ședinței ANRE din 27.12.2019, nu va conduce la majorarea tarifelor la gaze naturale pentru consumatorii finali ai Republicii Moldova.

Tariful actual pentru prestarea serviciului de transportare a gazelor naturale, calculat în baza Metodologiei de calculare, aprobare și aplicare a tarifelor și prețurilor reglementate la gazele naturale și aprobat prin Hotărârea Consiliului de Administrație ANRE nr. 88 din 16.03.2018, constituie 32,32 lei/1000 m3.

Tariful dat a fost calculat reieșind din volumul de gaze naturale total transportat pe teritoriul Republicii Moldova în mărime de 19948,45 mil. m3, inclusiv: pentru consumatorii Republicii Moldova - 997,613 mil. m3 și volumul de gaze naturale tranzitat - 18950,84 mil. m3. În 2019, volumul de transportare a gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova în regim tranzit s-a diminuat considerabil.

Reamintim că pe 27 decembrie 2019, operatorii de rețea de transport gaze ai Republicii Moldova și Ucrainei: SA „Moldovagaz”, SRL „Moldovatransgaz” și SRL „Operatorul Sistemului de Transport gaze al Ucrainei” au semnat Acordul tripartit de interconectare pentru toate punctele de interconectare: Alexeevka, Grebeniky, Căuşeni, Ananyiv, Limanskoe pentru asigurarea transportului de gaze naturale începând cu 1 ianuarie 2020, ținând cont de faptul că în 2020 sunt posibile 2 scenarii de transportare a gazelor naturale în Republica Moldova, scenariul clasic și în regim revers.

Deci, factorii principali care vor influența modificarea tarifelor pentru prestarea serviciului de transportare a gazelor naturale comparativ cu cel în vigoare sunt:

1. Diminuarea semnificativă a volumului de gaze naturale tranzitat pe teritoriul Republicii Moldova cu 88,9% (revers) și cu 93,5% (clasic).

2. Actualizarea, în conformitate cu cerințele Metodologiei tarifare în vigoare, a costurilor de bază aprobate prin Hotărârea Consiliului de Administrație nr. 149 din 16.07.2015, luând în vedere indicii efectivi pe perioada 2015-2018, indicii preconizați pe anul 2019 și indicii prognozați pe anul 2020.

3. Actualizarea mărimii uzurii și a rentabilității, luând în considerare introducerea noilor active materiale pe termen lung și a activelor nemateriale în perioada anilor 2018-2019.

În legătură cu aceasta a apărut necesitatea aprobării tarifului pentru transportarea gazelor naturale pentru utilizatorii de rețeaua de transport din Republica Moldova și tarifele pentru transport gaze pentru consumatorii transfrontalieri, în regim de tranzit, în dependența direcției fluxului de transportare a gazelor naturale (clasic și/sau în revers).

Se planifică ca aceste tarife să fie provizorii până la intrarea în vigoare a noii Metodologii de calculare, aprobare și aplicare a tarifelor reglementate pentru serviciul de transport al gazelor naturale, care va pune în aplicare un nou model de calculare a tarifelor de transport gaze pe baza principiului „intrare - ieșire”.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus