Doi studenți străini de la USMF vor ajunge pe banca acuzaților pentru corupere activă și trafic de influență

Doi studenți de la Universitatea de Medicină din Moldova, cetățeni ai Israelului, vor ajunge pe banca acuzaților, după ce ar fi încercat să corupă persoane cu funcție de răspundere care gestionau un dosar penal pentru trafic de droguri în care era implicat unul dintre ei.

Foto: echipa.md

Învinuiții, de 23 și respectiv 24 de ani, au fost reținuți în flagrant delict în timp ce urmau să transmită a doua tranșă de bani investigatorului sub acoperire, se arată într-un comunicat al PCCOCS.

Studenții, unul dintre care este membru al unei grupări criminale specializate în circulația ilicită a drogurilor, au încercat să găsească diferite modalități de a scăpa de urmărirea penală penală pentru infracțiunile săvârșite, atât în interes personal, cât și în interesul grupului criminal organizat.

Banii urmau să ajungă la persoane cu funcție de răspundere și persoane publice din instituțiile implicate în documentarea infracțiunii de circulație ilicită de droguri.

Ambii sunt învinuiți de corupere activă și trafic de influență, iar unul din aceștia este bănuit și de punere în circulație a drogurilor.

La faza de urmărire penală desfășurată de către PCCOCS, învinuiții și-au recunoscut integral vinovăția. Dacă vor fi recunoscuți vinovați de către instanța de judecată, aceștia riscă o amendă în mărime de până la 200.000 lei sau închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.

Amintim că la sfârșitul lunii octombrie a anului curent, poliția municipiului Chișinău, PCCOCS, Biroul Migrație și Azil și (SIS) au anunțat destructurarea unei grupări criminale specializate în circulația ilegală a drogurilor și inițierea unui dosar penal pe acest caz.

În timpul perchezițiilor la domiciliile studenților, oamenii legii au sechestrat 1 kg de marijuana, mai multe ustensile și echipament destinat cultivării și prelucrării plantelor, semințe de canabis, dar și sume impunătoare de bani proveniți din activitate criminală. Totodată, au fost depistate cagule și arme reci, precum și fotografii personale în care aceștia apar cu arme de foc, muniții, droguri etc.

Din grupare făceau parte 14 studenți străini și alți patru moldoveni, care acționau în imediata apropiere a două universități din Chișinău sau chiar în incinta acestora.

Ulterior, doi studenți israelieni, unul din ei fiind membru al grupării criminale, au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile, după ce au fost prinși în flagrant în timp ce transmiteau 2 600 de euro, a doua tranșă de bani pentru coruperea factorilor de decizie în dosarul de trafic de droguri în care erau implicați studenții.


Pub