Trei rute municipale, preluate de agenți economici privați și subvenționate din banii Primăriei. Ceban: Scheme peste scheme, eu sunt șocat

Primarul capitalei, Ion Ceban, se declară nemulțumit de faptul că trei rute municipale, care au ajuns să fie gestionate de agenți economici privați, sunt subvenționate de Primărie. Edilul a declarat, în cadrul ședinței de astăzi, că în spatele acestei „scheme” ar sta fostul director general al Î.S. „Calea Ferată din Moldova”, Iurie Topală, iar contractele respective urmează a fi reziliate.

„La moment avem trei rute, două urbane și una suburbană, acolo activează transportatori privați. În cazul rutei 23 este vorba despre SRL Validincom, iar în cazul rutelor 10 și 28 – Ruta-Prim. Contractele au fost încheiate în 2014 și, respectiv, în 2013. Subvențiile municipale pentru ruta 23 sunt de circa 11 milioane lei anual, iar pentru rutele 10 și 28 - 5,5-6 milioane lei anual. Autobuzele sunt produse în anii 2005-2006”, a informat șeful adjunct al Direcției transport public și căi de comunicație, Lilian Copaci.

„Rutele respective activează în regimul Parcului Urban de Autobuze.Tariful este cel aprobat de Consiliul Municipal, iar persoanele cu dizabilități sau cele cu facilități au dreptul de a fi transportate”, a mai adăugat Copaci.

Primarul capitalei s-a arătat indignat de faptul că municipalitatea plătește bani agenților economici care au preluat cele 3 rute. „Rutele care au ajuns la privat sunt încă și subvenționate de municipalitate? Mi s-a spus vineri, am rămas șocat. Ei au luat cele mai profitabile rute și noi încă le plătim pentru asta. E un dezastru”, a punctat Ceban.

„Domnule Ilie Ceban, luați acest subiect sub răspundere personală, ridicați toate actele. Nu cred că e normal, sincer. Mai interesantă situația nu îmi pot imagina. Noi am vorbit, săptămâna trecută, că sunt mai mulți agenți privați rutele cărora nu ajung la destinație la ora convenită, dacă nu se rezolvă, vom găsi soluția să îi înlocuim în decurs de o lună, cu transport public sau privat”, a mai adăugat edilul.

Întrebat cine ar sta în spatele acestor rute și a schemei de subvenționare, Ion Ceban a spus că este vorba despre fostul director general al Î.S. „Calea Ferată din Moldova”, Iurie Topală.

Iurie Topală nu a venit, deocamdată, cu o reacție la acuzațiile aduse de primaul general.

Amintim că la 20 septembrie, Iurie Topală a demisionat din funcția de director general al Î.S. „Calea Ferată din Moldova”, după patru ani de muncă în fruntea instituției.


Pub