Chicu: „Voi servi personal „pește cu viermi” șefilor de la Primărie”. AAP a depistat abateri grave la achizițiile de produse alimentare în școli și grădinițe

Prim-ministrul Ion Chicu le-a făcut din deget șefilor de la Primărie, responsabili de achizițiile publice, după ce AAP a depistat mai multe abateri grave în procesul de aprovizionare cu produse alimentare a instituțiilor de învățământ școlare precum și cele preșcolare.

Foto: Foto simbol

Oficialul a declarat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că l-a avertizat pe Primarul General Ion Ceban despre faptul că „un eventual „pește cu viermi” de pe masa micuților în 2020, va fi servit personal de mine șefilor de la Primărie, responsabili de achiziții publice”

„Crimele împotriva copiilor trebuie să rămână în trecut”, a conchis șeful executivului.

Ion Chicu îl atenționează pe Ion Ceban / Sursa:Facebook

Potrivit unui comunicat al Agenției Achiziții Publice, deși au fost aplicate mai multe penalități operatorilor economici care au livrat produse alimentare necalitative, inclusiv au fost incluși în lista de interdicție, totuși s-a constatat faptul că aceștia continuă să aibă relații contractuale cu instituțiile statului prin intermediul unor companii recent create.

Reprezentanții Agenției spun că la licitaţii vor putea participa doar firme cu experienţă de minimum un an. se mai arată în comunicat. În consecință, pentru a nu admite situaţii similare pe viitor, „autorităţile contractante urmează să stabilească, în cadrul procedurilor de achiziţie publică privind achiziţionarea produselor alimentare cerinţe privind demonstrarea capacităţilor şi experienţei ofertanţilor pentru cel puţin un an de activitate”.

Totodată AAP afirmă că urmează a fi respectată condiţia imperativă reglementată în p. 20 din regulamentul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1418 din 28.12.2016, care prevede că operatorul economic înscris în Lista de interdicţie sau operatorul economic care are cel puţin un fondator care este sau a fost fondator al unui operatorul economic înscris în Listă nu are dreptul să participe la procedurile de achiziţii publice, iar autoritatea contractantă nu le va atribui contracte de achiziţii publice.

Amintim că recent, o directoare a grădiniței nr.174 din sectorul Ciocana, Chișinău, a fost concediată pentru că a încercat să se opună modului în care Direcția educație Ciocana organizează achizițiile de produse alimentare pentru hrana copiilor în grădinițe și a bătut alarma.

Atunci, Reprezentanții ANSA, ANSP, AAP și CNA au fost convocați de urgență în ședință la Președinție. „Pește infestat cu viermi, carne de curcan (Ucraina) în stare avansată de alterare, pâine cu mazut și elemene metalice - iata meniul oferit copiilor de către funcționarii din sectorul Ciocana”, scria pe pagina Președinției.


Pub