Ambasadoarea SUA în Polonia către Putin: „Hitler şi Stalin au conspirat pentru a începe Al Doilea Război Mondial”

Germania şi Uniunea Sovietică au fost împreună responsabile pentru declanşarea celui de-Al Doilea Război Mondial, afirmă într-un mesaj postat luni pe Twitter ambasadoarea SUA în Polonia, Georgette Mosbacher, în răspuns la recente comentarii ale preşedintelui rus Vladimir Putin referitor la originea conflictului, relatează dpa, transmite Agerpres.

Foto: https://tvn24.pl/

„Dragă preşedinte Putin, Hitler şi Stalin au conspirat pentru a începe Al Doilea Război Mondial. Acestea sunt faptele. Polonia a fost o victimă a acestui conflict îngrozitor”, a scris ambasadoarea.

Liderul de la Kremlin a negat, săptămâna trecută, că Uniunea Sovietică ar fi jucat vreun rol în începerea celei de-a doua conflagraţii mondiale, încercând totodată să arunce o parte din vină asupra Poloniei, scrie dpa.

De asemenea, el a respins faptul că Rusia sovietică a invadat Polonia în 1939, sugerând că Polonia a fost complice la planurile lui Hitler privind Holocaustul şi numindu-l pe ambasadorul polonez în Germania de dinaintea războiului "un porc antisemit".

Mai devreme în decembrie, Putin a criticat o rezoluţie a Parlamentului European conform căreia pactul de neagresiune din 1939 dintre Germania nazistă şi Uniunea Sovietică „a pavat calea spre izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial”.

Comentariile lui Putin au stârnit indignare în Polonia, guvernul de la Varşovia convocându-l pe ambasadorul rus pentru a-şi exprima dezaprobarea.

Duminică seara, preşedintele polonez Mateusz Morawiecki a notat într-un comunicat că este inacceptabil ca agresorii să fie prezentaţi drept victime. Potrivit lui Morawiecki, preşedintele rus „a minţit în repetate rânduri despre Polonia şi a făcut acest lucru în mod deliberat. De obicei, acest lucru se întâmplă când autorităţile ruse resimt presiunea internaţională legată de activităţile lor”, a scris premierul polonez.


Pub