(doc) Dosarul de omor, în care figurează fostul deputat Constantin Țuțu, trimis la rejudecare. Decizia motivată a instanței

Dosarul în care este figurează fostul deputat democrat, Constantin Țuțu, alături de alți trei sportivi cercetați pentru omorul lui Alexei Veretca în codrii Orheiului, a fost trimis la rejudecare de către Curtea Supremă de Justiție.

Foto: UNIMEDIA

Colegiul Penal lărgit al Curții Supreme de Justiție, compus din Preşedintele Iurie Diaconu și judecătorii Ion Guzun, Liliana Catan, Dumitru Mardari și Maria Ghervas, au admis, la 3 decembrie curent, cererea de casare a deciziei Curții de Apel al mamei lui Alexei Veretca, Tatiana Veretca.

Succesorul părții vătămate a cerut casarea deciziei Curții de Apel, care a menținut decizia instanței de fond, care a decis ca Oleg Pru­teanu, Vasile Cojo­caru şi Con­stan­tin Ţuţu să fie acu­zaţi doar de huli­ga­nism. Doar Ion Corco­del fiind condamnat la închisoare, după ce a admis că el ar fi fost cel care a tras în Ale­xei Veretca. Ședința a avut loc fără participarea părților.

Colegiul penal lărgit al Curţii Supreme de Justiţie a casat, astfel, total decizia Colegiului penal al Curţii de Apel Chișinău din 17 aprilie 2019, în cauza penală în privința inculpaților Corcodel Ion, Pruteanu Oleg, Țuțu Constantin, Cojocaru Vasili și Colomeiciuc Dmitri, şi a dispus rejudecarea cauzei de către aceiași instanță de apel, într-un alt complet de judecată.

Decizia, care nu poate fi atacată, a fost publicată integral la 30 decembrie 2019, se arată în încheierea deciziei.

Prin decizia Colegiului penal al Curții de Apel Chișinău din 17 aprilie 2019, apelurile procurorului, a avocatului Zadoinov Roman în numele Tatianei Veretca, a lui Iurie Matcovschi și a avocatului Ion Vîzdoaga în numele inculpatului Ion Corcodel, au fost respinse ca fiind nefondate, cu menținerea sentinței inițiale fără modificări.

În urma analizării dosarului, Colegiul penal lărgit a ajuns la concluzia că, instanţa de apel eronat a respins apelurile declarate de către procuror și părțile vătămate, examinând pur formal, fără a clarifica care circumstanțe sunt relevante pentru prezenta cauză, a adoptat o soluție neargumentată la modul cuvenit, în legătură cu ce o astfel de decizie nu poate fi menținută şi urmează a fi casată cu dispunerea rejudecării cauzei în această parte în instanţa de apel.

„Curtea de Apel doar a preluat motivarea instanței de fond, mai mult, aceasta a formulat răspunsuri evazive și neclare.” a mai constatat Colegiul Penal lărgit.

Judecata Tutu by UNIMEDIA on Scribd

Amintim că instanța de fond l-a condamnat în luna mai, 2016, la 8 ani de închisoare cu executare pe Ion Corcodel, iar Oleg Pruteanu și Constantin Țuțu au fost achitați. Mai mult instanța a dispus să-i fie restituită lui Țuțu inclusiv arma pe care o deținea în momentul producerii crimei și din care, atunci, procurorii au stabilit că acesta chiar ar fi împușcat.


Pub