(video) Protocol diplomatic și onoruri. Cum a fost întâmpinat Igor Dodon la Ankara, de către președintele turc

Igor Dodon se află într-o vizită oficială la Ankara, unde s-a întâlnit cu omologul său, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan. La sosire, președintele Republicii Moldova a fost întâmpinat cu onoruri și mesaje de bun venit.

Foto: Recep Tayyip Erdogan/Facebook

Șeful statului a călătorit în Turcia însoțit de prim-ministrul Ion Chicu, bașcanul Găgăuziei Irina Vlah și deputatul socialist Vlad Batrincea, membri ai cabinetului de miniștri și alți demnitari de stat.

Ceremonia oficială de întîmpinare a fost una fastuoasă și s-a desfășurat la Palatul Prezidențial. După intonarea imnurilor ambelor state, Igor Dodon a rostit în fața soldaților din garda națională a Turciei, salutul tradițional.

În cadrul vizitei de astăzi, Președintele Republicii Moldova a prezidat prima ședință a Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt în urma căreia au fost semnate mai multe acorduri bilaterale în domenii precum: conversiunea și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere; transportul internaţional combinat de mărfuri; cooperarea în domeniul științei și tehnologiei ș.a.

Șeful statului a declarat că pe parcursul ultimilor ani, Turcia a alocat peste 33 milioane de dolari SUA pentru implementarea mai multor proiecte în Republica Moldova, în special în Autonomia Găgăuză.

Potrivit lui Igor Dodon, în perioada ianuarie-octombrie 2019, volumul comerțului bilateral a crescut cu 136 milioanede dolari SUA (sau circa 40%) comparativ cu perioada similară din anul 2018. Exporturile mărfurilor din Moldova pe piața turcă s-au majorat cu 87 mln. dolari SUA, ceea ce constituie o creștere de 2,2 ori, în comparație cu perioada analogică a anului precedent. Ponderea exporturilor din Moldova către Turcia în totalul exporturilor către alte țări s-a dublat, crescînd de la 3,23% la 6,91%.


Pub