(video) Organele de drept din Moldova au participat la o operațiune internațională de combatere a traficului de ființe umane, condusă de Interpol

Angajații IGP, în comun cu polițiștii de frontierp, BMA și PCCOCS, au participat, în perioada 9-17 decembrie 2019, în cadrul operațiunii internaționale „THESEUS”, organizată sub egida Interpol, menită să depisteze cazurile de proxenetism, de trafic de copii și trafic de ființe umane la nivel național.

Foto: politia.md

În cadrul operațiunii, au fost efectuate 13 percheziții, două persoane au fost reținute și plasate în arest preventiv, altele patru fiind cercetate în stare de libertate.

Potrivit unui comunicat al Poliției, au fost create echipe comune de investigații, compuse din ofițeri din Moldova, Grecia, Olanda și Spania, care au documentat grupări criminale specializate în trafic de ființe umane în scop de exploatare sexuală și exploatare prin muncă. Aceștia au identificat mai multe victime ale traficului de ființe umane printre care și cetățeni din Moldova, care au beneficiat de asistența necesară, ulterior fiind repatriați.

Tot în cadrul acestei operațiuni, angajații MAI aureținut șapte persoane aflate în căutare la nivel național. În urma cooperării internaționale dintre Republica Moldova și autoritățile din Marea Britanie, Italia, Germania și Turcia cu suportul Interpol, au fost localizate și reținute (inclusiv în regiunea necontrolată de facto de către guvernul Republicii Cipru și Republica auto-proclamată Kosovo) alte cinci persoane bănuite în comiterea a numeroase cazuri de trafic de ființe umane.

Pe toată perioada desfășurării operațiunii, oamenii legii au monitorizat cursele aeriene și pasagerii acestora, a fost sporit nivelul de control la punctele de trecere ale frontierei de stat, efectuate raiduri și măsuri de profilaxie/prevenție pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, au fost depistați 84 imigranți ilegali (din Ucraina, Rusia, Turcia, Georgia, Israel, Azerbaidjan, SUA), fiind întocmite 81 de procese-verbale privind încălcarea regulilor de ședere în Moldova și a plasării în câmpul muncii a cetățenilor străini.

Concomitent, din rândul celor 32 de victime ale traficului de ființe umane identificate, nouă au beneficiat de asistența necesară (două dintre care fiind minore). Totodată, au fost documentate 16 infracțiuni de trafic de persoane, trafic de copii, organizarea migrației ilegale, cât și infracțiuni conexe.

În cadrul acestui proiect, Republica Moldova a fost reprezentată de Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane (CCTP) a INI, Centrul Cooperare Polițienească Internațională (CCPI) și Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale (PCCOCS).


Pub