Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Un tânăr care a fugit…

Un tânăr care a fugit din structurile paramilitare din stânga Nistrului, dat dispărut

Foto: captură - REL

Alexandru Rjavitin, un tânăr care a evadat acum patru ani din structurile paramilitare din stânga Nistrului, a dispărut la 18 decembrie după ce a mers în localitatea Pervomaisc, raionul Slobazia, să își viziteze familia. Potrivit Promo-LEX, tânărul ar fi fost răpit de către structurile de forță ale administrației de la Tiraspol, și acum este deținut în „Izolatorul de detenție provizorie al miliției din Tiraspol”.

Alexandru Rjavitin, fiind înrolat în structurile paramilitare din stânga Nistrului, în august 2015 a reușit să evadeze, acuzând grave abuzuri și încălcări ale drepturilor sale. El a trecut înot râul Nistrul și a mers trei zile pe jos până la Chișinău, în uniforma sa militară și în șlapi, pentru că nu a mai suportat umilințele și bătăile la care era supus. Pentru că a evadat și a îndrăznit să vorbească despre condițiile și tratamentul inuman la care a fost supus, administrația de facto de la Tiraspol i-a pornit „dosar penal”.

Aflându-se la Chișinău, Alexandru Rjavitin a beneficiat de asistența Asociației Promo-LEX, fiind ajutat să-și confirme cetățenia Republicii Moldova și să-și perfecteze actele respective. Datorită circumstanțelor descrise, Alexandru Rjavitin a evitat să meargă la familia sa rămasă în Transnistria. Totuți familia și prietenii acestuia au comunicat pentru Promo-LEX că acesta a mers în Pervomaisc să își vadă familia, ca ulterior, la 18 decembrie 2019, în jurul orei 20:00, să dispară. Din comunicarea rudelor cu persoane terțe, se presupune că acesta ar fi fost răpit de către structurile de forță ale administrației de la Tiraspol, și acum este deținut în „Izolatorul de detenție provizorie al miliției din Tiraspol”.

„Promo-LEX a monitorizat situația privind înrolarea forțată a tinerilor din stânga Nistrului în structurile paramilitare locale și amintește despre faptul că fenomenul poate fi calificat drept privare ilegală de libertate, manifestată prin detenție în unitățile paramilitare din estul Republicii Moldova. Asociația Promo-LEX începând cu anul 2007 a atras atenția, în repetate rânduri, asupra fenomenului de înrolare forțată în structurile paramilitare ilegale, precum și asupra gravelor probleme, abuzuri și încălcări ale drepturilor fundamentale, cu care se confruntă majoritatea tinerilor înrolați forțat. Efectuarea „serviciului militar” în regiunea transnistreană este obligatorie, eschivarea de la înrolare fiind sancționată cu amendă de cca 600$ SUA sau cu până la 2 ani de închisoare”, este menționat într-un comunicat de presă al Promo-LEX.

Reieșind din urgența cauzei, Asociația Promo-LEX solicită:

  1. Biroului pentru Reintegrare și Avocatului Poporului (Ombudsman), să întreprindă acțiuni prompte de stabilire a locului detenției lui Alexandru Rjavitin, precum și să stabilească motivele reținerii, starea deținutului și condițiile de detenție, precum și să identifice în regim de urgență posibilități de a vizita locul de detenție pentru o întrevedere de documentare a cazului său;
  2. Prim-ministrului și Președintelui Republicii Moldova, să întreprindă acțiuni prompte în vederea eliberării imediate și necondiționate din detenție ilegală a lui Alexandru Rjavitin.
  3. Procuraturii Generale să investigheze situația descrisă mai sus prin prisma prevederilor Codului Penal, după caz să pornească o cauză penală;
  4. Misiunilor diplomatice să monitorizeze situația respectării drepturilor lui Alexandru Rjavitin și să susțină demersurile rudelor și ale avocaților Asociației Promo-LEX.

Promo-LEX recomandă tuturor locuitorilor din stânga Nistrului care bănuiesc că se află în vizorul așa ziselor instituții de forță să evite vizitarea rudelor și intrare pe acest teritoriu, pentru a evita repetarea situației lui Alexandru.

Foto: captură - REL