02:19:25 25.04.2024
Stiri

Moscova și Varșovia continuă polemicile în jurul Pactului Molotov-Ribbentrop

Știri 30.12.2019 18:00 Vizualizări1421 Autor: Ziarul National


Moscova și Varșovia continuă polemicile în jurul Pactului Molotov-Ribbentrop

Primul ministru polonez Mateusz Morawiecki a postat pe Twitter un document în care a prezentat poziția poloneză cu privire la istoria secolului XX, al Doilea Război Mondial, inclusiv despre Pactului Molotov-Ribbentrop. Documentul conține, în special, acuzații cu privire la alianța lui Hitler și Stalin, precum și crimele comuniste.

Postarea pe Twitter a fost făcută de Morawiecki după ce președintele rus Vladimir Putin a amintit în conferința de presă din 19 decembrie că Uniunea Sovietică a fost ultima țară europeană care a semnat un tratat de „non-agresiune” cu Germania, cunoscut și sub numele de Pactul Molotov-Ribbentrop.

Președintele a mai menționat că trupele sovietice au intrat în Polonia în conformitate cu aceste acorduri, dar și „după ce guvernul polonez a pierdut controlul asupra forțelor sale armate și a ceea ce se întâmplă în Polonia”. El a promis că va publica un articol despre rolul Poloniei și al trupelor sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial cu ocazia Zilei Victoriei, transmite paginaderusia.ro.

Câteva zile mai târziu, la un colegiu extins al Ministerului Apărării, Putin a spus despre ambasadorul polonez în Germania nazistă ca a fost un numit-o „porc șovin și antisemit”, care i-a promis lui Hitler un monument daca va expulza evreii în Africa.

Putin a amintit evenimentele care au precedat cel de-al Doilea Război Mondial, răspunzând la o întrebare cu privire la atitudinea sa față de rezoluția Parlamentului European, care afirmă că războiul a început ca urmare a semnării Pactului Molotov-Ribbentrop și a protocoalelor sale secrete și că nazismul și stalinismul sunt la fel de condamnabile.

La rândul său, Ministerul de Externe polonez a exprimat ambasadorului rus „un protest hotarat împotriva insinuărilor istorice, care au fost exprimate în ultimele zile în mod repetat de reprezentanții celor mai înalte autorități ale Federației Ruse”. Potrivit viceministrului de externe al Poloniei, aceste declarații contrazic grav obligațiile internaționale ale Rusiei și reprezintă o „batjocură la adresa milioanelor de victime ale totalitarismului stalinist”, care a afectat în primul rând poporul rus.

Primul ministru al Poloniei a declarat că afirmațiile lui Putin sunt false și cauzate de „presiunea internațională exercitată asupra Rusiei”. „De obicei, acest lucru se întâmplă atunci când autoritățile de la Moscova simt o presiune internațională în legătură cu acțiunile lor. Și această presiune nu este pe plan istoric, ci pe planul actual al geopoliticii”, a mai spus Morawiecki.

Printre aceste probleme, premierul polonez a numit prelungirea sancțiunilor UE împotriva Rusiei, situația cu Nord Stream-2, precum și rezultatele negocierilor recente în format normand. „Văd cuvintele președintelui Putin ca o încercare de a ascunde aceste probleme”, a concluzionat Morawiecki.

Primul ministru polonez a adăugat că cuvintele lui Putin despre Pactul Molotov-Ribbentrop sunt false, deoarece acordul nu se referea la ”neagresiunea celor două țări una împotriva celeilalte”. „A fost o alianță politică și militară care a vizat împărțit Europei în două sfere de influență pe linii care au trecut prin Polonia. În septembrie 1939, Germania nazistă și URSS au invadat Polonia”, a spus politicianul. El a subliniat că relațiile dintre Stalin și Hitler nu erau neutre, ci prietenoase. Potrivit acestuia, Polonia a fost prima țară care „a început lupta în apărarea unei Europe libere”. Prin urmare, atunci când „unii încearcă să denatureze memoria acestor evenimente, Polonia trebuie să apere adevărul”.

În discursul său din colegiul Ministerului Apărării, președintele rus a subliniat că Stalin, spre deosebire de un număr „copleșitor” al liderilor europeni care au comunicat personal cu Hitler și au semnat „documentele relevante”, „nu s-a pătat sustinand contacte directe cu Hitler”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md