(sondaj) Moldovenii nu sunt mulțumiți de faptul cum evoluează lucrurile în țară. Oamenii se plâng de pensii și salarii mici

pensie1

Moldovenii nu sunt mulțumiți de direcția în care merg lucrurile în țară. Astfel, aproape 66 la sută din moldoveni consideră că direcția este una greșită, potrivit unui sondaj al BOP.

Tradițional, populația Republicii Moldova este mai sceptică privind direcția în care merg lucrurile în țară. În nicio ediție a BOP ponderea celor care consideră că direcția este bună n-a depășit valoarea de 44 %, cele mai mai înalte valori fiind înregistrate înainte de 2008. În același timp, după scandalul cu furtul miliardului care au dus acest indicator la o valoare minimă de 8 % (anul 2015), situația s-a redresat parțial.

În decembrie 2019, aproape un sfert de respondenți – 23,9 % – consideră că direcția de dezvoltare a țării este una bună, valoarea indicatorului fiind în creștere față de ultimele ediții BOP. În același timp, 65,9 % din respondenți consideră că direcția este una greșită.

Opinia respondenților despre situația în lume este mai favorabilă, mai mult de o treime – 35,4 % – considerând că lucrurile se mișcă într-o direcție corectă și 44,9 % – într-o direcție greșită. Moldovenii sunt relativ mulțumiți de ceea ce face statul în domeniile: asistență medicală – 38,8 %, cultură – 34,4 % și învățământ – 33,4 %, iar cel mai puțin mulțumiți sunt de activitatea statului în soluționarea conflictului transnistrean – 10,8 %, achitarea și mărimea pensiilor – 10,2 %, achitarea și mărimea salariilor – 9,7 % și combaterea corupției – 8,9 %.

Circa jumătate din respondenți – 47,9 % – consideră că situația economică în decembrie 2019 era la fel ca și în decembrie 2018, adică cu un an în urmă, schimbări spre bine au fost sesizate de 25,4 %, iar spre rău – 22 %, respectiv aceasta denotă un optimism în creștere a populației, privind schimbările spre bine.

Ca soluții principale pentru îmbunătățirea situației economice, respondenții văd următoarele: îmbunătățirea mecanismului de funcționare a legilor, atragerea mai multor investiții străine și combaterea corupției.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente